Wethouder Ollongren: succesvolle cultuurjacht in NY

De Amsterdamse kunst- en cultuurmissie naar New York heeft voor Amsterdam concrete resultaten opgeleverd. Dat heeft wethouder Kajsa Ollongren (kunst en cultuur) laten weten.

ANP en bewerkt door redactie
Wethouder Kajsa Ollongren. Beeld Eva Plevier
Wethouder Kajsa Ollongren.Beeld Eva Plevier

Zo zijn voorstellingen en kunst uit New York binnenkort te zien in Amsterdam en zien Nederlandse startups uit de creatieve industrie kansen om te ondernemen in New York.

Spreiding bezoekers
Kajsa Ollongren en de locoburgemeester van New York City, Alicia Glen, hebben afgesproken intensiever te gaan samenwerken op het gebied van citymarketing om beide steden 'livable, lovable & profitable' te houden.

New York en Amsterdam gaan kennis en ervaringen uitwisselen en samenwerken op het gebied van spreiding van bezoekers, de rol van kunst en cultuur in citymarketing. Ze kijken ook naar ingrepen in de publieke ruimte. In 2017 zal in Amsterdam een conferentie plaatsvinden waar experts uit New York en Amsterdam over deze thema's kennis delen met elkaar en andere Europese steden.

De openbare bibliotheek in Amsterdam gaat samenwerken met die in New York, evenals de stadsarchieven van de beide steden. Het orkest New York Philharmonic komt in 2020 het Mahler Feest openen, dat wordt georganiseerd door het Koninklijk Concertgebouworkest. Jaap van Zweden is daar chef-dirigent.

60 instellingen
Ook maakt het Amsterdamse modefestival Denim Days volgend jaar voor het eerst de oversteek. Verder gaan de twee steden nauwer samenwerken op het gebied van citymarketing.

Het Parool meldde eerder deze week dat de missie kwaad bloed had gezet bij minister Jet Bussemaker, omdat zij ervoor was gepasseerd. De missie was georganiseerd door Ollongren. Toen Bussemaker om opheldering vroeg, kreeg ze alsnog een uitnodiging, maar die heeft ze afgeslagen.

Er deden meer dan zestig culturele instellingen aan de cultuurmissie mee, hoofdzakelijk uit Amsterdam maar ook enkele uit Rotterdam, Den Haag en Haarlem.

Meer over