Plus

Westworld is futuristisch Wilde Westen vol robots, seks en geweld

Zachtzinnig gaat het er niet aan ­toe in de nieuwe HBO-serie Westworld: een pretpark voor volwassenen wordt bevolkt door levensechte robots - mooie prostituees en ruige cowboys - die alle gewelddadige en seksuele wensen van de bezoekers in vervulling laten gaan.

Ab Zagt
De HBO-serie Westworld speelt in een pretpark met cowboythema waar robots de wensen van bezoekers laten uitkomen Beeld HBO
De HBO-serie Westworld speelt in een pretpark met cowboythema waar robots de wensen van bezoekers laten uitkomenBeeld HBO

In dit 'Wilde Westen' mag en kan alles: groepsseks, orale bevrediging, verkrachtingen. Wie zijn donkere kanten nog meer wil botvieren, kan als een revolverheld zoveel mogelijk tegenstanders overhoop schieten. Bevrediging gegarandeerd en geen haan die ernaar kraait.

Met het tiendelige Westworld hoopt abonneezender HBO weer een hit te hebben. De zender heeft een reputatie hoog te houden wat betreft spraakmakend en baanbrekend televisieamusement, zoals met Game of Thrones.

Een opvolger van die serie (waarvan nog twee seizoenen in aantocht zijn) is dringend gewenst. ­Recente producties - zoals de peperdure rockreeks Vinyl, mede geproduceerd door Mick Jagger - voldeden niet aan de verwachtingen. Het eerste seizoen (kosten 100 miljoen euro) krijgt zelfs geen vervolg.

Speelfilm
Ook Westworld is een kostbare onderneming, hoewel een budget niet ­bekend is gemaakt. De serie is ge­baseerd op de gelijknamige speelfilm uit 1973 met Yul Brynner in de hoofdrol als een robot die in opstand komt tegen zijn opdrachtgevers. Verantwoordelijk voor het scenario was ­Michael Crichton (1942-2008) die ook Jurassic Park bedacht.

"De film Westworld heeft mij altijd geïntrigeerd, maar ik had het gevoel dat er veel meer uit het gegeven te ­halen was," zegt scenarist Jonathan Nolan, die met zijn broer Christopher meewerkte aan de films Memento (Oscarnominatie) en The Dark Knight. Samen met zijn vrouw Lisa Joy ging Nolan met het verhaal aan de haal om het een eigen wending te ­geven.

"Sinds de film, die toch al meer dan veertig jaar oud is, is er zoveel op het gebied van kunstmatige intelligentie gebeurd, dat een wereld als Westworld niet langer ondenkbaar is," aldus Nolan. "Bovendien kun je er ook een filosofische wending aan ­geven. Zijn mensen in wezen niet veel slechter dan de geprogrammeerde ­robots die aan al hun wensen moeten voldoen? Onze serie onderzoekt de grenzen van het menselijke gedrag. Dat daarbij veel seks en geweld komt kijken, vooral tegen vrouwen, is ­onvermijdelijk."

Mysterie
Westworld heeft een imposante cast. Zo speelt Sir Anthony Hopkins de eigenaar van het pretpark, een soort aartsvader van de robots. ­

Andere sterren: Ed Harris, Evan ­Rachel Wood, Luke Hemsworth en Thandie Newton. De laatste had ­aanvankelijk weinig trek in de rol van een zwarte prostituee.

De Engelse ­actrice, bekend uit Mission impossible 2: "Ik speel liever geen vrouwen die zo negatief en als slachtoffer ­worden voorgesteld. Nadat mij was uitgelegd welke ideeën er achter Westworld schuilgaan, heb ik de rol toch geaccepteerd. Ik ben nog nooit zo vaak naakt voor de camera ­verschenen - iets wat ik meestal weiger - maar in dit geval had ik er geen moeite mee."

De acteurs hadden tijdens de op­namen geen idee wat er met hun personages ging gebeuren. De makers gaven mondjesmaat informatie over de plotlijnen. Anthony Hopkins: "Ik heb nog nooit meegewerkt aan een productie die met zoveel geheim­zinnigheid was omgeven."

Schurk
Ed Harris, die een moordlustige schurk vertolkt: "Pas in de zesde af­levering kreeg ik te horen wat er ­precies met mijn personage aan de hand is. Dat had ik graag eerder ge­weten, misschien had ik mijn rol dan anders gespeeld. Maar dit was nu eenmaal de aanpak van de schrijvers."

Westworld was een zo gecompliceerde productie dat de opnamen enkele maanden werden onderbroken om de schrijvers meer tijd te gunnen. Dat leidde tot geruchten over problemen op de set. Nolan: "Welnee, we wilden zorgvuldig zijn. Westworld is uniek. Het is een combinatie van het verleden van het Wilde Westen en een toekomst met robots die misschien beter zijn dan mensen. Dat wilden wij geloofwaardig vertellen."

HBO zendt Westworld vanaf begin oktober uit. Bekijk de trailer:

Meer over