Werkkamer van Harry Mulisch dit weekend open voor fans

Wilt u meer weten over zijn lievelingseten, zijn laatste woorden, zijn vaderschap of een kijkje nemen in zijn werkkamer. Dat kan, vanaf vandaag, op alweer het tweede Harry Mulisch Festival.

Corrie Verkerk
Waldemar Torenstra, die Onno Quist speelt in De ontdekking van de hemel, in de werkkamer van Mulisch. Beeld Dingena Mol
Waldemar Torenstra, die Onno Quist speelt in De ontdekking van de hemel, in de werkkamer van Mulisch.Beeld Dingena Mol

Overal mocht over worden gesproken, behalve over 'vrouwen, auto's en voetbal'. De fameuze Herenclub, waarvan Harry Mulisch ooit deel uitmaakte, had zo zijn eigen codes. De overgebleven heren komen vrijdag weer bij elkaar, in De Balie: Marcel van Dam, Rudi Fuchs en Jeroen Henneman. Of ze zich aan de code houden? Het publiek kan er, voor één keer, getuige van zijn.

Dikwijls schoven de heren aan bij een tafel in Joop Braakhekkes restaurant Le Garage. Mulisch was een liefhebber van onder meer coq au vin en crème brûlée, gerechten die tijdens de Mulischdagen ook op de kaart staan van restaurant Stanislavski in de Stadsschouwburg. 'Besprenkeld met veel witte wijn,' aldus woordvoerder Eddy Muller. 'Het liefst hadden we die gerechten op de trappen van het theater geserveerd. Daar zat hij altijd tijdens het Boekenbal. Misschien volgend jaar...'

Heilige der heiligen
De Mulischadept kan zich vier dagen laven aan een menu van literatuur, theater, voorleessessies en, in het weekeinde, onverwachte ontmoetingen in 'het heilige der heiligen': Mulisch' werkkamer. Als extraatje, alleen op zondag tussen twee en drie uur 's middags, kan de diehard fan zich er ook als Harry laten vereeuwigen, achter diens bureau. Helemaal gratis! Wie wil moet er wel snel bij zijn. 'Vol is vol,' waarschuwt de organisatie.

Zelfs een handtekening scoren van de schrijver behoort tot de mogelijkheden. 'De schrijver signeert', kondigt De Balie trots aan. 'Typisch Mulisch: hij is er niet, maar hij is er toch. Kom met je Mulischroman naar De Balie (...).'

Een opmerkelijke illusie? De organisatie is niet te beroerd een stukje van de sluier op te lichten. Het schijnt allemaal te draaien om dat ene stempel dat Mulisch ooit gebruikte bij het tekenen van zijn boekenweekgeschenk. Vrijdagavond in De Balie, tussen half acht en half negen, komt de handtekeningenjager er vanzelf achter.

De ontdekking van de hemel
Vorig jaar stond het festival in het teken van Het stenen bruidsbed. Nu draait het allemaal om De ontdekking van de hemel, waarvan de toneelversie in het DeLaMar te bezoeken is. Gisteren mocht de cast al even een kijkje nemen in Mulisch' werkruimte aan de Leidsekade. Weduwe Kitty Saal leidde rond en geeft een kijkje in de privéwereld van de schrijver. Nee, hij was geen vader die met zijn kinderen naar het Vondelpark ging of uit voetballen ging. Maar hij was er wel altijd. En naast zijn schrijfbureau was er ook nog een 'denkstoel' en een kleiner bureautje waaraan hij zijn essays en lezingen schreef. Mulisch hield van overzicht. Saal: 'Hij prakte zelfs zijn eten niet.'

Toen hij zijn boeken nog met de hand schreef, verscheen er bij elk boek een nieuwe set pennen op zijn bureau. Bij de entree van de computer moest er - bij bijna elk werk in wording - ook een nieuwe worden aangeschaft.

Acteur Sieger Sloot, die in De ontdekking van de hemel de vrouwen versierende sterrenkundige Max Delius vertolkt, was jaren geleden zo onder de indruk van het boek, dat hij - stijf van de zenuwen - besloot de schrijver op te zoeken. 'Ik stond voor de deur, drukte op de bel. Vermoedelijk de foute, die van de buren of zo. Niemand deed open. Misschien maar beter ook.'

Waldemar Torenstra, die Onno Quist speelt, is onder de indruk van de enorme boekenkasten vol naslagwerken over alchemisten, filosofie en andere werken die Mulisch voor zijn romans raadpleegde. Om over de wanden vol afbeeldingen van piramides maar te zwijgen. Hij las er alles over, aldus Saal. En ja, hij had ook zo zijn eigen idee over het ontstaan van die wereldwonderen. Of dat het juiste idee was? Natuurlijk!

Harry Mulisch Festival. 30 oktober t/m 2 november. Voor het complete programma: www.harrymulischhuis.nl

Stilleven op het bureau van Mulisch. Beeld Dingena Mol
Stilleven op het bureau van Mulisch.Beeld Dingena Mol
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol
Meer over