Review

Wereld: Farida Mohammed Ali - Sun of Iraq **

Het zingende boegbeeld van de Iraakse klassieke muziek woont al geruime tijd in Nederland en heet Farida Mohammed Ali. Het genre waarin zij excelleert, de 'maqam al Iraqi' stamt uit de gouden periode van het kalifaat van de Abbasiden (750-1258), met Bagdad als centrum van de Arabische wereld.

Aan het hof van Bagdad ontstond een verfijnde muzieksoort die liefdespoëzie koppelde aan een improvisatorische muziekstijl vol verre horizonten en rijke kleurschakeringen.

Het is aan Farida's gracieuze zangstijl en haar Iraqi Maqam Ensemble te danken dat deze prachtmuziek in exil kan voortbestaan.

Anders dan Farida's voorgaande cd's, waarin zij zich opwerpt als schatbewaarder van de eeuwenoude maqamstijl, zingt zij hier nieuwe composities van ensemblelid Mohammad Gomar. Met zijn liederen combineert Gomar oude tradities en vernieuwende klanken met hedendaagse Iraakse poëzie.

Een lovenswaardig streven. Maar het resultaat laat zich het best omschrijven als Arabische warenhuismuzak. Dat er af en toe een ingeblikt strijkorkestje uit een keyboard mee mag figureren stemt nogal droef. Farida maakt met dit project een faux pas. Toch vergeef je deze grote stem grif alle zonden. (Music & Words CD 018)
(SASKIA TÖRNQVIST)

www.faridamaqam4u.com

null Beeld
Meer over