Review

Wereld: Dobet Gnahoré - Djekpa la you ****

Dobet Gnahoré, zangeres en danseres uit Ivoorkust, is een fenomeen. Op YouTube circuleren talloze filmpjes waar ze op podia vurige pleidooien houdt voor het 'panafrikanisme': de gedachte dat Afrika als een eenheid in verscheidenheid zou moeten opereren.

Ze geeft het goede voorbeeld door in verschillende Afrikaanse talen te zingen en zich daarbij te bedienen van heel diverse stijlen, variërend van Zimbabwaans mbiramuziek en Congolese soukous tot West-Afrikaanse talkingdrumpatronen en Centraal-Afrikaans Pygmeeëngejodel.

Gnahoré (1982), dochter van een meesterpercussionist, vormt sinds 1999 een vast duo met de Franse gitarist Colin Laroche de Feline, met wie zij werkt aan een persoonlijk en origineel repertoire. Vanwege de grote politieke onrust in Ivoorkust pendelt het duo al jaren op en neer tussen Abidjan en Frankrijk.

Ongetwijfeld draagt dit veelbewogen bestaan bij aan de doorleefde urgentie waarmee Gnahoré haar nummers zingt. Op dit album - haar derde - gooit ze haar hele emotionele hebben en houwen in de strijd om haar continentgenoten te overtuigen van hun eigen kracht. Haar muziek zindert, danst, lacht en huilt, en dat allemaal tegelijk. Op 24 april zingt ze in Rasa, Utrecht. (SASKIA TÖRNQVIST)
(Contre-Jour)

null Beeld
Meer over