Plus

Welke YouTubers pakken een felbegeerde Veed Award?

De Veed Awards, zo'n beetje de belangrijkste prijzen voor YouTubers, worden zaterdag uitgereikt. Wie zijn de kanshebbers?

Hannah Stöve
Publiek tijdens de Veed Awards 2015 Beeld anp
Publiek tijdens de Veed Awards 2015Beeld anp

Op YouTube wordt al jaren een professionaliteitsslag gemaakt: het is echt geen plek meer met filmpjes à la Lachen om homevideo's, maar (vooral) jongeren gebruiken het als platform waarop ze volledige interviews of comedyshows kwijt kunnen. Een eigen awardshow hoort daar bij, vinden de organisatoren van de Veed Awards - bekende namen in het wereldje zoals Kelvin Boerma en Peter de Harder (oftewel de Cinemates) en Mert Ugurdiken (Mertabi).

Aan de prijzen komen geen experts te pas, het publiek mag aanwijzen wie de allerbeste is. Vorig jaar werd er 750.000 keer gestemd.

Bas van Teylingen (43) is zelf YouTuber (kanaal Jeukvogel) en sinds twee jaar eigenaar van de Tubeschool in Amsterdam-Zuid. Daar volgen kinderen elke zaterdag lessen van ervaren YouTubers over de facetten van het succesvol YouTuben: hoe ze een filmpje moeten monteren, hoe ze sociale media kunnen inschakelen, maar ook ethiek en creativiteit komen aan bod. Volgens Van Teylingen zijn dit de namen die een prijs verdienen.

1 Beste YouTubekanaal: Girlys Blog van Jade en Gina (13). 250.000 abonnees
De meiden van Girlys Blog doen allerlei meisjesachtige dingen op YouTube, zoals stempelstiften in de vorm van emoji's maken en maf gummysnoep uitproberen. Bas van Teylingen roemt niet alleen hun kwaliteiten ("Ze knallen van je scherm af en weten precies wat scoort"), maar ook die van de drijvende krachten achter de meisjes: hun ouders. "Zij helpen met video's maken, doen het management, en nemen dat heel serieus. Ik vind het heel belangrijk dat ouders zich interesseren voor de belevingswereld van hun kinderen." Dat ouders een oogje in het zeil houden bij de online activiteiten van hun kinderen, vindt Van Teylingen überhaupt noodzakelijk. "YouTube is leuk, maar ook het Wilde Westen - er is nou eenmaal geen kijkwijzer. Op YouTube staat ook allerlei naars."

2 Beste comedy-YouTuber: Dylan Haegens (25). 1,3 miljoen abonnees
Een onbetwiste winnaar, volgens Van Teylingen. Zijn meest recente video is een sketch over irritaties in een winkel; hij speelt situaties met opdringerige verkoopmedewerkers na, en dat irritante moment dat het kledingstuk dat je nét wilde aanschaffen er niet in je maat hangt. Zijn kijkers vinden zijn filmpjes hilarisch, blijkt wel uit de ongeveer 9000 enthousiaste reacties onder het filmpje. "Dylan weet als geen ander wat comedy is. Hij is een van de eerste YouTubers, en nog steeds komt niemand in zijn buurt - hij heeft 23 miljoen views per maand." Van Teylingen waardeert bovendien zijn ondernemingsgeest. "Zijn kanaal is een bedrijf, dat hij fulltime runt met zijn vriendin."

3 Beste Nieuwkomer: Sophie Ousri (19). 50.000 abonnees
"Sophie is mijn ontdekking, of eigenlijk die van mijn dochter. Zij is zeer fervent YouTubekijker en wijst me af en toe op dingen die ik moet zien." Sophie Ousri maakt veelal grappige filmpjes, waaronder eentje waarin ze vertelt dat ze gedumpt is door cultfiguur rapper Sjors. "Het gaat over iets heel sufs, maar Sophie brengt dat met zó veel satire. Heel knap als je dat op je negentiende al kan." Ook is ze populair door parodieën op bekende nummers - Van Teylingen maakte er verschillende met haar. "Op Despacito bijvoorbeeld, dat vonden we allebei zo'n klotenummer. En van Op me monnie van Famke Louise hebben we een variant gemaakt die Op me ponnie heet, met zo'n paardrijpakje aan en in een manege opgenomen." Toch snijdt Sophie ook zwaardere onderwerpen aan; zo vertelde ze onlangs over haar opname in een psychiatrische kliniek. "Daar is ze heel open over; en ook dat is haar kracht."

4 Beste YouTubevideo: Hanwe Chang (17) (Hanwe) - Real life fruit ninja met broertje. (940 duizend keer bekeken)
Hanwe Chang had anderhalf jaar geleden een viral te pakken: een parodie op een nummer van rapper Sevn Alias, waarin Chang vertelt waarom hij zo dól is op rijst - een knipoog naar zijn Chinese achtergrond. De video is nu meer dan twee miljoen keer bekeken. Sindsdien gaat zijn kanaal als een speer. Ook het filmpje waarin hij het beroemde spelletje fruit ninja in het echt naspeelt met zijn broertje - met een samuraizwaard naar je toegeworpen fruit doorklieven - is een hit. "Het is een hilarisch filmpje, met veel zelfspot."

Chang is volgens Van Teylingen een natuurtalent. "Dat zie je in zijn video's maar ook in hoe hij ze monteert. En hij weet verdomd goed waar hij mee bezig is: aan het overzicht van al zijn thumbnails (icoontjes van de video's, red.) en de beschrijvingen zie je dat hij heel goed naar de grote Amerikaanse kanalen heeft gekeken."

De liveshow van de Veed Awards is uitverkocht, maar is vanaf 16 uur live te zien op het YouTubekanaal van Veed.

Meer over