PlusInterview

Weerman Peter Kuipers Munneke maakt podcast over zijn grote liefde: de atmosfeer

Voor weerman Peter Kuipers Munneke is in het weerbericht na het Achtuurjournaal niet genoeg ruimte om over zijn passie, de atmosfeer, te vertellen. In zijn podcast De Weerman is die ruimte er wél. ‘Het cliché dat de weerman er vaak naast zit, is onuitroeibaar.’

Raounak Khaddari
Peter Kuipers Munneke werkt graag met 
zijn beide hersenhelften. Beeld Merlijn Doomernik/HH
Peter Kuipers Munneke werkt graag met zijn beide hersenhelften.Beeld Merlijn Doomernik/HH

De atmosfeer fascineert hem eindeloos. Weerman Peter Kuipers Munneke (40) vertelt na het Achtuurjournaal aan miljoenen Nederlanders wat het verwachte weerbeeld zal zijn en of ze kunnen barbecueën of juist hun regenjas aan moeten trekken.

Maar hij wil meer dan dat. Meer duiding geven over het weer. Want hoe ontstaat nou eigenlijk zo’n regenboog, waar hij zo vaak foto’s van laat zien? En hoe zorgt een hogedrukgebied voor mooi weer? In zijn podcast De Weerman, waarvan deze week de tweede aflevering is verschenen, heeft hij, samen met medepresentator Fleur Wallenburg, alle ruimte om dieper op het weer in te gaan.

Vindt u het belangrijk dat mensen weten hoe een regenboog ontstaat?

“Nee, dat niet. Ik vind het gewoon leuk om te vertellen wat voor moois er in de atmosfeer gebeurt. Daar is in het Achtuurjournaal meestal geen ruimte voor. Daarom heb ik een voorstel ingediend voor podcast De Weerman.”

De podcast gaat niet alleen over het weer, maar ook over het klimaat. Waarom?

“Je kan geen podcast maken over het weer zonder het over het klimaat te hebben. Dat doen we dus bewust wel. Het weer is de duidelijkste manifestatie van klimaatverandering.”

Er is veel discussie over klimaatverandering. Er zijn zelfs mensen die het een hoax noemen.

“Daar kan ik boos om worden. Ik maak me zorgen over de opwarming van de aarde en over de snelheid waarmee dat gaat. Voor een wetenschapper is de waarheid het belangrijkst. Als mensen de waarheid niet interesseert of ze proberen die zo te verdraaien dat die in hun straatje past, vind ik dat moeilijk te begrijpen. Het maakt me echt kwaad. Niet alleen als het over klimaatverandering gaat, maar bij alles wat te maken heeft met het verdraaien van feiten.”

Wat doet u daaraan?

“Je moet accepteren dat er niets anders op zit dan nog een keer uitleggen hoe het écht zit. En daar is dit een lastige tijd voor. Veel lastiger dan vijftien of twintig jaar geleden. We zitten nu in een tijd waarin er ook iets als post-waarheid bestaat: de waarheid wordt als iets relatiefs gezien. Voor sommige mensen zijn de feiten niet van belang, hun mening is de waarheid, vinden ze. Dat zie je ook in de wereldwijde politiek. Als je duizend keer roept dat iets zo is, dan wordt het vanzelf waarheid.”

In hoeverre tast die argwaan de geloofwaardigheid van ‘de weerman’ aan?

“Het cliché dat de weerman er vaak naast zit, is onuitroeibaar. Tegelijkertijd zie ik ook dat er meer dan ooit vertrouwd wordt op het weer­bericht. Mensen plannen gerust vijf dagen van tevoren een barbecue bijvoorbeeld. En toen we vorige week zeiden dat het op Tweede Pinksterdag warm en zonnig zou worden, gingen alle Veiligheidsregio’s daar ook meteen vanuit. Een week van tevoren al. Het ís ook betrouwbaar, maar dat is iets anders dan dat een weersverwachting soms niet uitkomt. Het blijft een verwachting.”

U trapt de eerste aflevering van het tweede seizoen af door fabels en feiten over corona in combinatie met het weer te bespreken omdat er volgens u veel scepsis over bestaat. Is het nog wel leuk om iets te bespreken waar mensen argwanend tegenover staan?

“Ik vind het leuk om dingen uit te leggen. Kijk, mensen willen dingen zien die er niet altijd zijn. Dat zie je ook op Twitter. Sommigen hebben een probleem met de groei van Schiphol. Ik ook. Nu het vliegverkeer grotendeels stilligt hebben we een strakblauwe lucht en ook mooi weer, maar het een is niet een direct gevolg van het ander. Dat ligt genuanceerder. Dat probeer ik uit te leggen en met laagdrempelige voorbeelden te onderbouwen. En ik ga er vanuit dat mensen die luisteren geïnteresseerd zijn in wat we te vertellen hebben.”

Waarom bent u eigenlijk weerman geworden?

“Een bèta-onderwerp, meteorologie, samen met taal sprak me altijd erg aan. Je bent dan met allebei je hersenhelften aan het werk. Een weerman combineert die twee om iets op een begrijpelijke manier uit te leggen.”

U werd ook derde van de prominenten bij de 25ste editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal in 2014.

“Ja, maar de eerste twee waren Vlamingen. Die zijn beter in taal. De eerste was zelfs een schrijver. En de tweede was de hoofdredacteur van het Belgische VRT-journaal.”

Bent u competitief?

“Als ik aan zoiets meedoe, dan wil ik het wel goed doen. Ik ga honderd procent voor iets. Dat moet ook wel. Wat ik vertel in mijn werk moet ook altijd kloppen. Dat is best ingewikkeld. Een weersverwachting gaat in feite om kansen. De kans op regen, de kans dat het weer omslaat. Er is bijna geen enkele tak in de wetenschap moeilijker dan die waarbij het over kansen gaat. Daarom is de taal hier ook zo belangrijk: je moet de juiste woorden kiezen.”

Toch nog even terug naar het begin van het gesprek: hoe legt u op een laagdrempelige manier uit hoe een regenboog ­ontstaat?

“Ik grijp naar dingen die mensen kennen uit het dagelijks leven, zoals een cd-schijfje of een kristal in dit geval. Als daar licht op valt, komen er allerlei kleuren uit. Dat is herkenbaar. Dan leg ik uit dat een regendruppel eigenlijk gewoon een klein kristalletje is, maar dan van water. En in een waterdruppel krijg je dezelfde scheiding van het licht als bij een kristal of cd.”

U dacht: ik wil meer vertellen over het weer, dus ik dien een voorstel in voor een podcast. Heeft u nog meer plannen?

“Ruben Terlou heeft een prachtige serie gemaakt over China en Thomas Erdbrink is een halve Iraniër geworden, naar hen kan ik met jaloezie kijken. Mij lijkt het fantastisch om een keer een televisieprogramma te maken over de poolgebieden. Om mensen mee te nemen naar dat landschap, van Canada tot IJsland en Groenland.”

De komende acht weken verschijnt elke donderdag een nieuwe aflevering van De Weerman. De eerste twee zijn al te beluisteren via de reguliere podcastkanalen.

 
Meer over