PlusFilmrecensie

Weer zombies? Zombieland: Double Tap komt er mee weg

Het zombieconcept is ondertussen aardig uitgemolken. Zombieland: Double Tap komt er echter mee weg omdat de film niet op spanning maar op de lach uit is.

Bart van der Put
null Beeld

Omdat de nadruk op de heerlijk sarcastische personages lag, was Zombieland een van de leukste zombiekomedies sinds Shaun of the Dead (2004). Regisseur Ruben Fleischer, de oorspronkelijke scenarioschrijvers en het uitstekende acteurskwartet Jesse Eisenberg, Emma Stone, Woody Harrelson en Abigail Breslin keren tien jaar later terug voor de ­toegift Zombieland: Double Tap. Het vervolg is vernoemd naar een van de oude vuistregels van neuroot Eisenberg: schiet een zombie altijd twee keer door het hoofd, dan heb je er geen omkijken naar.

De consistente rolbezetting voor en achter de camera maakt de film in alle opzichten tot een toegift voor fans. De succesnummers uit de voorganger keren in ietwat gewijzigde vorm terug en grote verrassingen ontbreken, maar de band blijft goed en geeft hem weer flink van jetje.

We treffen het kwartet in het Witte Huis in een overwoekerd Washington dat als hun onderkomen dienstdoet. De film maakt er geen punt van, maar het is grappig om te beseffen dat de zombieapocalyps er in ieder geval voor zorgde dat Trump nooit president werd.

Niet alles blijft pais en vree in de ambtswoning, want de relatie tussen Eisenberg en Stone dreigt vast te lopen, Harrelson verveelt zich en Breslin is geen kind meer en wil andere overlevers zoeken. De rusteloosheid drijft het kwartet uiteen, waarna het vervolg net als de voorganger het karakter van een road­movie krijgt en er nieuwe personages opduiken.

Toen Zombieland uitkwam stond The Walking Dead nog in de startblokken; nu valt er aan het in de serie eindeloos uitgemolken zombie­concept weinig meer toe te voegen. Fleischer en zijn team komen er aardig mee weg, omdat ze niet op spanning maar op de lach uit zijn. Met een toegift van Bill Murray, die goed over de brug komt.

Zombieland: Double Tap

Regie Ruben Fleischer
Met Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Breslin
Te zien in Arena, De Munt

Meer over