Weekendtips: Uitmarkt, Encore Festival en Hema Ontwerpwedstrijd

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
Films op de Uitmarkt Beeld Het Parool
Films op de UitmarktBeeld Het Parool

FILM // Films op de Uitkrant
Locatie: De Balie | Zaterdag 30 en zondag 31 augustus
Website

In de Balie worden in het kader van de ­Uitmarkt gratis films vertoond. Het gaat vooral om voorpremières van films en documentaires die later dit seizoen te zien zijn. Zoals zaterdag om 22.00 uur Clouds of Sils Maria (foto) van Olivier Assayas met onder anderen Chloë Grace Moretz, Kristen Stewart en Juliette Binoche. Over een gelauwerd actrice die wordt gevraagd een onderscheiding in ontvangst te nemen namens een auteur aan wie ze haar carrière te danken heeft en die een eenzaam bestaan leidt in Sils Maria. Deze film gaat donderdag 11 september in roulatie.

Andere titels zijn zondag om 16.00 uur Interview van de in 2004 vermoorde cineast Theo van Gogh en zondag om 20.00 uur de Idfa-voorpremière Waiting for August. Zie de website voor het volledige programma.

THEATER // Een pure formaliteit
Locatie: Stadsschouwburg | Van vrijdag 29 augustus tot en met woensdag 3 september 20.30 uur
Website

Orkater en het Cello8tet Amsterdam brengen een broeierige thriller, die zich afspeelt in een onheilspellende nacht. Pierre Bokma en Porgy Franssen staan voor het eerst samen op het toneel. De voorstelling is gebaseerd op de film Una pura formalità uit 1994 van Giuseppe Tornatore, met Gérard Depardieu en Roman Polanski. Muziek Micha Hamel, regie Sarah Moeremans. De première is woensdag 3 september.

THEATER EN MUZIEK // De Uitmarkt
Locatie: rond het Museumplein en het Leidseplein | Zaterdag 30 en zondag 31 augustus vanaf 11.00 uur
Website

Theaters, producenten, musea en andere culturele instellingen presenteren hun programma voor het komend seizoen. Zie de website voor het hele programma en alle deelnemers.

MUZIEK // Theaterstraat Benefiet
Locatie: Paradiso | Zaterdag 30 augustus om 20.00 uur
Website

Benefietconcert met optredens van o.a. De Kift, The Ex, Fanfare van de Eerste Liefdesnacht en Kalio Gayo. De avond wordt verder opgevrolijkt door het dj-kollektief Kansloos en Schuifdicht.

KIND // Uitmarkt Junior
Locatie: Museumplein | Zaterdag 30 en zondag 31 augustus van 11.00 tot 16.30 uu
r
Website

Op en rond het Krakelingpodium bij de vijver zijn fragmenten van voorstellingen, workshops, limonade, lekkernij en meer. Zie de website voor het hele programma.

FESTIVAL // ENCORE
Locatie: NDSM | Zondag 31 augustus 13.00 - 23.00
Website

De Melkweg houdt op het NSDM-terrein het Encore Festival met zowel grote namen als aanstormend talent op het gebied van hiphop en r&b. De wekelijkse clubavond Encore is sinds 2012 in de Melkweg een platform voor subcultuur; met nieuwe releases, classics, vergeten pareltjes en muziekstijlen als trap en dancehall. Op drie podia in Noord draaien o.a. Vic Mensa (foto), Ty Dolla $ign, Prime & WaxFiend, KidQ, Drivah, Irwan, SP en Full Crate. Andere trekkers zijn Kid Ink, Pink Oculus, Abstract, Adje, Kleine Viezerik, Flava, Pusha T en Snelle Jelle. Kaarten kosten 35 euro en het festival is alleen toegankelijk voor bezoekers ouder dan zestien.

GAY // Pride Photo Award
Locatie: de Oude Kerk | 30 augustus tot en met 26 oktober
Website

Jaarlijkse expositie naar aanleiding van een fotowedstrijd met als thema seksuele- en genderdiversiteit. Het thema is dit jaar 'getting closer'. De winnaar is de Britse Parisa Taghizadeh; zij fotografeerde haar zoon Boy, die dol is op 'meisjesdingen'. Zie de website voor alle deelnemers. De Oude Kerk (Oudekerksplein 23) is open maaandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 en zondag van 13.00 tot 17.30 uur.

EXPOSITIE // Hema-ontwerpwedstrijd
Locatie: Centrale bibliotheek | Tot en met 2 november

Website

Expositie met tientallen inzendingen die meedingen naar de prijs van een ontwerpwedstrijd, uitgeschreven door de Hema.
De Centrale Bibliotheek Oosterdokskade 143) is dagelijks open van 10.00 tot 22.00 uur

MIX // Boeken op het Museumplein
Locatie: Museumplein
| Zaterdag 30 en zondag 31 augustus van 11.00 tot 19.00 uur
Website

Boekenmarkt met antiquarische en bijzondere tweedehands boeken. En meer dan vijftig uitgevers en boekwinkels. Zie de website van de Uitmarkt voor alle deelnemers

Uitmarkt Beeld Parool
UitmarktBeeld Parool
Encore Beeld Parool
EncoreBeeld Parool
Pride Photo Award Beeld Parool
Pride Photo AwardBeeld Parool
Meer over