Weduwe Appel: Teruggevonden werk geen schilderijen, en waarschijnlijk niet gestolen

Er bevinden zich geen schilderijen tussen de honderden werken van Karel Appel die in een pakhuis in Groot-Brittannië zijn teruggevonden. Wel tekeningen, notities en schetsen. De werken lijken overigens niet gestolen, maar zoekgeraakt.

Redactie
Werk van Karel Appel op de Tefaf in Maastricht in 2010. Beeld EPA
Werk van Karel Appel op de Tefaf in Maastricht in 2010.Beeld EPA

Dat zei Harriët Appel, weduwe van de in 2006 overleden schilder en beeldend kunstenaar vanmorgen op Radio 1. Volgens de weduwe, die naar Engeland afreisde om de werken te bekijken, was de persoon die ze teruggaf 'bonafide'. 'We kunnen niet aannemen dat de werken zijn gestolen, daar hebben we geen bewijs voor.' Waarschijnlijk is de kist waar de stukken inzaten zoekgeraakt tijdens het transport, tien jaar geleden, en in een verkeerd gebouw terechtgekomen. Appel wilde de werken destijds schenken aan de Karel Appelstichting, dat is nu alsnog gebeurd. De tekeningen zijn er goed aan toe, zei Appel, slechts hier en daar is een scheurtje te ontdekken. 'Maar het is niet te zeggen of dat tijdens het transport is gebeurd, of dat dat al zo was.'

Volgens weduwe Appel bestaat de vondst uit tekeningen, notities en schetsen van wat later mogelijk sculpturen van de kunstenaar hadden kunnen worden. 'Sommige van de tekeningen zie je terug in de latere werken van Appel.' Een grote commerciële waarde vertegenwoordigt de vondst volgens Appel niet, het zijn geen werken die bedoeld waren voor de handel. De teruggevonden werken hebben volgens haar vooral een documentaire en kunsthistorische waarde. Er wordt nog over nagedacht of en hoe de werken tentoongesteld kunnen worden. Daarvoor moet eerst 'de waarde voor het grote publiek' worden bepaald van de teruggevonden papieren, zei Appel.

Meer over