Website Het Amsterdamsche Voetbal zoekt nieuwe eigenaar

De eigenaar van de site Het Amsterdamsche Voetbal, Jos van Mieghem, heeft besloten zich eind juni terug te trekken. Hij onderzoekt of de voetbalnieuwssite met 5,5 miljoen clicks per jaar een doorstart kan ­maken onder een nieuwe eigenaar.

Frank Hettinga
In het amateurvoetbal is de transferperiode al afgelopen; de zomer is traditioneel een vrij rustige periode voor de website. Beeld ANP
In het amateurvoetbal is de transferperiode al afgelopen; de zomer is traditioneel een vrij rustige periode voor de website.Beeld ANP

Van Mieghem zegt niet meer de tijd en de energie te hebben die de web­site over het Amsterdamse amateurvoetbal verdient. “Ik stop ermee, maar dat zegt nog niet dat Het Amsterdamsche Voetbal stopt. Ik ben in gesprek met adverteerders en vrijwilligers.”

Met een begroting van 80.000 euro per jaar draaide de site voornamelijk op vrijwilligers. Alleen hoofdredacteur Joachim van der Marck was in dienst. Zijn contract loopt eind deze maand af. “We hebben goede jaren achter de rug,” zegt Van der Marck, “maar het was ook behoorlijk zwaar. Ik deed alles in mijn eentje.”

Zijn voorganger, Mathijs Groenewoud, ziet nog steeds een plek voor de site. “Vroeger kon je over amateurvoetbal lezen in de dagbladen, maar die zijn gestopt met hun amateur­bijlages. Door onze komst, ruim zeven jaar geleden, ging het amateurvoetbal weer leven. Zonder de website weten mensen alleen wat er bij hun eigen club speelt.”

Rustige periode

De website volgt 140 elftallen van 100 clubs in de regio Amsterdam, zo schat Groenewoud. Van de tweede divisie tot de vijfde klasse; zo werd een groot netwerk opgebouwd. “Bestuursleden kwamen geregeld naar ons toe om contact te leggen met een andere club, als een wedstrijd uit de hand was gelopen bijvoorbeeld. Gek genoeg hadden ze die nummers dan niet zelf. Trainers en spelers gebruikten ons soms als vacaturebank.”

In het amateurvoetbal is de transferperiode al afgelopen; de zomer is traditioneel een vrij rustige periode voor de website. En dus heeft Van Mieghem nog even de tijd om een nieuwe eigenaar te vinden. Hij is ervan overtuigd dat het lukt. “Onze lezers kunnen volgend seizoen gewoon terecht op Het Amsterdamsche Voetbal. Daar ben ik nu mee bezig.”

Meer over