PlusMusicalrecensie

We Will Rock You is een treurig misbaksel

Als Queen je werkelijk lief is, laat je We Will Rock You links liggen.

Patrick van de Hanenberg
Gelukkig staat in We Will Rock You een lekker fel bandje op het podium. Helaas is niet alle zang even geslaagd. Beeld Margot de Heide
Gelukkig staat in We Will Rock You een lekker fel bandje op het podium. Helaas is niet alle zang even geslaagd.Beeld Margot de Heide

Over 300 jaar is de planeet aarde verworden tot een imitatie Noord-Korea, waar iedereen in de pas loopt en waar alleen emotieloze, door Globalsoft Corporation geproduceerde digitale muziek te horen is. De harteloze Killer Queen heeft de touwtjes stevig in handen. Er zijn nog wel een paar rebellen in de freezone Heartbreak Hotel, die hunkeren naar vrijheid en de rock van eeuwen terug, toen er nog echte instrumenten werden gebruikt. Deze ‘bohemians’ zijn op zoek naar de verborgen ‘gouden bijl’, het symbool van de verboden rockbands.

Ach, niet eens zo’n maf idee van Ben Elton, die met Blackadder en The Young Ones heeft bewezen fijne scripts te kunnen schrijven. Een rockversie op het verhaal van de ­Heilige Graal zou zeker moeten kunnen werken, omdat gebruik wordt gemaakt van de opzwepende, geweldige muziek van Queen.

Infantiel verhaal

Maar, zoals we bijna tien jaar geleden al merkten bij een Nederlandse versie van We Will Rock You (met Pia Douwes als Killer Queen): Elton heeft er in samenwerking met Queengitarist Brian May een ongelooflijk infantiel verhaal van gemaakt. Op anderhalf geslaagd grapje na is het script een buiten­gewoon treurig misbaksel.

De eerste reddingsboei is natuurlijk de muziek van Queen. Er staat gelukkig een lekker fel bandje op het podium dat aardig in de buurt komt van het originele instrumentale geluid van Queen. Het is genieten van Radio Ga Ga, I Want It All en Crazy Little Thing Called Love.

Vleugje Bette Midler

Helaas zijn niet alle stemmen van het niveau van de band. Met name Arianna Galletti staat als rebel ­Scaramouche een potje ongecontroleerd schel te schreeuwen. Daarbij acteren zij en mederebel Galileo, de Italiaanse rockzanger Giorgio Adamo, als twee kleuters.

Ook Stanley Burleson staat er een beetje verloren bij als Khashoggi, het hoofd van de iPlanetpolitie. Het lijkt alsof hij beseft dat hij een tamelijk belachelijke rol heeft aangenomen.

Vangnet

Het tweede vangnet voor deze ­Italiaanse (Engelstalige) productie is Anastacia. Zij stopt een vleugje Bette Midlercabaret in haar rol en knalt haar nummers, zoals Killer Queen en Another One Bites the Dust, er groots uit.

Anastacia doet na Amsterdam en Den Haag (12 december t/m 12 januari) niet meer mee en wordt voor de rest van de tournee tot half februari vervangen door de in Italië wonende Zuid-Afrikaanse Tia Architto.

Zet een cd of een dvd van een liveoptreden van Queen op of bekijk de film Bohemian Rhapsody, maar als Queen je werkelijk lief is, laat dan deze mislukte We Will Rock You links liggen.

We Will Rock You

Door Peeparrow Entertainment en TEC Entertainment
Gezien 6/12 Afas Live
Te zien tournee

Meer over