Wat doet Nemo met Energetica

AMSTERDAM - De huishoudelijke apparatuur, liften, motoren, straatverlichting en auto's van het wegens geldgebrek gesloten Energiemuseum Energetica gaan naar Nemo, maar dat weet nog niet wat het ermee moet. Over twee weken begint de inventarisatie.

Bijna een jaar geleden sloot het energiemuseum de deuren van de hal van de oudste elektriciteitscentrale van Amsterdam, aan de Hoogte Kadijk. Bedrijfsleider Bart Mackor, de enige betaalde kracht van Energetica, verhuist per 1 januari mee naar Nemo.

Bezoekers konden in Energetica leren over het gebruik van energie door de jaren heen. Na dertien jaar was het in november 2007 voor het museum financieel niet haalbaar open te blijven. Energetica kreeg geen structurele subsidie en was volledig afhankelijk van donateurs, sponsors en entreegelden.

De stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie (NCWT), waar Nemo onderdeel van is, richtte de stichting Collectie Energetica op omdat ze 'het zonde vond als de collectie van Energetica uiteen zou vallen', zegt Jan-Willem Overdijk van Nemo.

Het is nog niet bekend wat Nemo met de apparaten zal doen. ''We kunnen iets eruit halen waarvan we denken, dat is leuk voor in de hal. Misschien wijden we volgend jaar wel een aparte tentoonstelling aan de spullen van Energetica, maar ik zie niet zo snel wat we met een collectie liften in ons museum moeten.'' Een van de pronkstukken was de liftkooi van het Amstelhotel, waar Churchill en andere beroemdheden nog in gezeten hebben.

Wat eigenaar Nuon met het monumentale gebouw wil doen, weet de energieleverancier nog niet. In de ene helft zit een hoogspanningsstation, de andere helft staat dus per 1 januari leeg. (HET PAROOL)

Nemo, met op de voorgrond de replica van het 18e-eeuwse VOC-schip Amsterdam. ANP Beeld
Nemo, met op de voorgrond de replica van het 18e-eeuwse VOC-schip Amsterdam. ANP
Meer over