PlusRecensie

Wat doen jij en ik als het gaat om wezenlijke kwesties?

Claudia Hoefakker van Pantheon Boekhandel las de roman Hässelby van de Noorse schrijver Johan Harstad. Een beklemmend verhaal dat tot nadenken aanzet.

Claudia Hoefakker
Claudia Hoefakker. Beeld EVERT KLEIN NAGELVOORT
Claudia Hoefakker.Beeld EVERT KLEIN NAGELVOORT

“Verliefdheid en wanhoop zijn hetzelfde mechanisme, bemerkt hoofd­personage Albert Åberg. Een 42-jarige man die zijn geboortestad Hässelby meermaals probeert te ontvluchten. Al bewust wordend van de serialiteit van zijn bestaan en zoekend naar verbanden tussen gebeurtenissen belandt hij in een psychotische depressie. Gebeurtenissen in zijn leven lijken onoverkomelijk, bepaald door iets bovennatuurlijks.

Maar is dat ook zo? Achter het verhaal over de persoonlijke misère van Åberg gaat een filosofisch-maatschappelijk vraagstuk schuil over de verantwoordelijkheid van het individu voor zijn eigen leven, de ander, de samenleving en de wereld an sich. Middels speelse wendingen en vervreemdende mystiek weet Harstad de lezer met dit vraagstuk te confronteren. Resulterend in een verhaal dat blijft doorwerken – want wat doen jij en ik als het om kwesties gaat die wezenlijker zijn dan twee beren die broodjes smeren? Kijken, wegrennen of verantwoordelijkheid nemen?”

Johan Harstad: Hässelby, vertaling Paula Stevens, Podium, €17,50.

Meer over