Warholdoek verkocht voor 29 miljoen euro

NEW YORK - Andy Warhols '200 One Dollar Bills' heeft woensdag op een veiling in New York omgerekend 29 miljoen euro opgeleverd. Het werk uit 1962 bracht vier keer zoveel op dan verwacht.

De verkoper van het werk zou een in Londen gevestigde verzamelaar zijn, berichtte The New York Times op basis van bronnen uit de kunstwereld. Op de veiling werd ook een zelfportret van Warhol aangeboden, dat hij 42 jaar geleden aan de toenmalige tiener Cathy Naso gaf. Uit angst dat het zou worden gestolen hield ze het ruim veertig jaar verborgen in een kast. Ze sprak woensdag haar dank uit voor de '15 minutes of fame' en de omgerekend ruim 4 miljoen euro die Warhol haar hadden opgeleverd. In 1968 sprak Warhol de legendarische woorden, dat iedereen in de toekomst vijftien minuten beroemd zou zijn.

Van de 54 aangeboden moderne kunstwerken van verschillende artiesten werden er twee niet verkocht. In totaal bracht de veiling 89,6 miljoen euro op. Volgens het hoofd van de moderne kunstafdeling van het veilinghuis blijkt hieruit dat ''na een jaar niet kopen'' verzamelaars weer aan het kopen zijn. (ANP)

Het kunstwerk '200 One Dollar Bills' van Andy Warhol leverde omgerekend 29 miljoen euro op (archieffoto 30-10-2009). ANP Beeld
Het kunstwerk '200 One Dollar Bills' van Andy Warhol leverde omgerekend 29 miljoen euro op (archieffoto 30-10-2009). ANP
Meer over