PlusFilm

Wander Darkly: relatieperikelen, maar dan na je dood

Roosje Van Der Kamp
Wander Darkly. Beeld 51 Entertainment / ShivHans Pictures / Album
Wander Darkly.Beeld 51 Entertainment / ShivHans Pictures / Album

Wander Darkly is een onbetrouwbaar drama over de onbetrouwbaarheid van ons geheugen. De film speelt zich af in de subjectieve ervaring van de jonge moeder Adrienne (een sterke Sienna Miller), die lijkt te zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Lijkt, want Adrienne weet niet of ze daadwerkelijk dood is of alleen maar denkt dat ze dood is. De film beeldt Adrienne niet af als geest, maar als zombie: ze is geen dode levende, die haar familie achtervolgt omdat ze het leven niet kan loslaten, maar een ­levende dode, gevangen in de handelingen van haar oude leven.

De bespiegeling over de nasleep van trauma stelt het leven na de dood voor als een tijd om in het reine te komen met de mensen die je achterlaat. Na hun ongeluk overtuigt Matteo (Diego Luna) Adrienne ervan om samen hun relatie te doorlopen. Wander Darkly stelt de geschiedenis van een stel niet voor als een film met twee kijkers, maar als een gedeelde ruimte. Het resulteert in een effectieve formele structuur die doet denken aan Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Maar waar de laatstgenoemde duidelijk is over de metafysische ruimte waarin de film zich afspeelt – Joels geest – laat Wander Darkly deze vraag bewust open.

Het is juist deze twijfel, dat wat zich ontvouwt slechts een verzinsel van Adriennes verbeelding is, die vragen oproept over de zin van haar herbeleving. Wat Adrienne doorleeft is namelijk niet zozeer een herinnering als een heroverweging: Matteo laat haar niet alleen de hoogte- en dieptepunten van hun relatie zien, maar ook zijn verborgen bedoelingen – iets dat alleen betekenis heeft als hun ontmoeting echt is.

In de ambitieuze film is de wankelende relatie tussen de twee hoofdpersonages de enige vaste basis. Het doel van hun reflecties is onduidelijk. Herontdekken ze hun liefde of nemen ze juist afscheid van elkaar? De film eindigt met het argument dat ze beide doen, maar het gebrek aan chemie tussen de acteurs staat het succes van hun emotionele reis in de weg.

Wander Darkly

Regie Tara Miele
Met Sienna Miller, Diego Luna, Vanessa Bayer
Te zien op Pathé Thuis

Meer over