PlusConcertrecensie

Wagemans’ Carnival of shades is een grootse prestatie

Erik Voermans
null Beeld -
Beeld -

Muziek van Nederlandse componisten is net zoiets als Luxemburgse whisky, zei Peter-Jan Wagemans afgelopen week in deze krant. Boodschap: misschien is het hartstikke lekker, maar we proberen het maar niet, want er is ook échte whisky.

In het Concertgebouw bij de ZaterdagMatinee leverde hij met zijn werk Carnival of Shades, geschreven voor het 75-jarig jubileum van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, waarvan de première een jaar was uitgesteld wegens de pandemie, het bewijs dat die Luxemburgse whisky zeer goed te drinken is.

Het stuk, op teksten van de Amerikaanse dichter Lucien Zell, start vanuit de diepste diepten. Na een omhoog sproeiend akkoord begint het koor met een energieke declamatie, in ritmisch unisono met het orkest. In het tweede deel wordt de solo van de sopraan (fraai gezongen door Rinnat Moriah) omspeeld door wervelende houtblazers en piano, prachtige harmonieën.

Om door een ringetje te halen

In deel drie valt zoals overal de meesterlijke orkestbeheersing van de componist op. De indrukwekkende cyclus, waarin Wagemans een kenmerkende, verleidelijke panstilistiek hanteert, besluit met een roerende sopraansolo, begeleid door koor en door vaak etherische orkestklanken en eindigt met uitstervende paukenroffels.

Dat Wagemans een grootse prestatie heeft geleverd lijdt geen twijfel, net zomin als dat de uitvoering van de jubilarissen onder leiding van Antony Hermus om door een ringetje te halen was.

Daags erna ging nóg een nieuw Nederlands stuk in première, JacobTV’s The Freedom Songs, ditmaal in het Muziekgebouw en uitgevoerd door het vierkoppige Fulcrum Point New Music Project. In veertien korte delen die vaak tegen popmuziek aanleunen, compleet met computerbeats en video’s, belicht JacobTV aan de hand van uitspraken van Boeddha tot en met Malcolm X het begrip vrijheid. Zeker in deze tijd mag je dit een urgent stuk noemen.

NTR ZaterdagMatinee

Door Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Antony Hermus
Met werken van Wagner, Wagemans, Holst
Gehoord 6/11, Concertgebouw