Waarom dure prints als je een balpen hebt?


Tijdens de tiende editie van Amsterdam Fashion Week zijn ze er weer volop: mooie jurken. Het Parool koos op dag één voor een jurk van Mattijs van Bergen.

Mattijs van Bergen (28) had geen geld. Daarom gebruikte hij onbewerkt katoen in plaats van goudkleurig leer en Swarovskistenen voor zijn ontwerpen.

Noem het inspelen op de actualiteit. Van Bergen sprak na de show over zijn collectie als een zoektocht naar 'hoe verder zonder geld'. Hij viel buiten de selectie van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, en hoewel zijn kleding bij Brown's Focus in Londen en Coming Soon in Arnhem hangt, kan hij van de verkoop niet leven - laat staan een collectie voorfinancieren.

''Door de problemen van het afgelopen halfjaar ging ik me steeds meer afvragen waarom ik zo van de mode houd. Ik weet nu: vanwege de ambachtelijkheid,'' zegt Van Bergen, die die liefde verbeeldde in negentien extreem gedetailleerde outfits met accessoires in hartvorm.

Mooie kleding hoeft volgens Van Bergen niet per se van kostbare materialen gemaakt te worden. Waarom dure printjes laten maken als je met een balpen aan de slag kunt? Om wat kleur aan het katoen te geven, gebruikte Van Bergen 'een stuk of driehonderd' balpennen. Met de hand kraste hij zo blauwe vakken op een aantal ontwerpen.

Omdat hij zijn liefde voor plissés in het onbewerkt katoen niet kwijt kon - katoen plooit niet zo lekker - stuurde Van Bergen ook een aantal ontwerpen van zijde het podium op. Zo is de Jurk van de Dag een lange jurk met waaierplissé, waarbij de plooien naar beneden toe steeds breder worden.

Mattijs van Bergen rondde in februari 2007 de masteropleiding van het prestigieuze Central Saint Martins in Londen af, hij werd genomineerd voor de Harrod's Award, won eerder de Lancôme Colour Design Award, liep stage bij Viktor & Rolf en kwam binnen één jaar na zijn afstuderen met zijn eerste eigen collectie. Over aandacht heeft hij niet te klagen: vorig jaar ging de roddel dat hij op de Guccihotlist stond en in het decembernummer van de Britse Vogue verscheen een profiel over hem.

Nu nog die verkooppunten. (BREGJE LAMPE)

De Jurk van de Dag is de hele week te zien in de etalage van Maison de Bonneterie.

Uit alle modellen die tijdens Amsterdam Fashion Week op de catwalk komen, kiest Het Parool dagelijks de Jurk van de Dag. Is onze keus terecht of had u als lezer een heel andere jurk gekozen? Het woord is aan u. Laat de fashionata in u spreken en kies uit drie modellen úw Jurk van de Dag op parool.nl/fashionweek

Mattijs van Bergen had geen geld. Daarom gebruikte hij onbewerkt katoen in plaats van goudkleurig leer en Swarovskistenen voor zijn ontwerpen. Foto Geert Snoeier Beeld
Mattijs van Bergen had geen geld. Daarom gebruikte hij onbewerkt katoen in plaats van goudkleurig leer en Swarovskistenen voor zijn ontwerpen. Foto Geert Snoeier
Meer over