Han Lips

Waar was de sprankeling die Mies Bouwman kenmerkte?

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: het overlijden van Mies Bouwman.

Han Lips
DWDD Beeld NPO 1
DWDDBeeld NPO 1

Van een tv-uitzending een gedenksteentje maken: De Wereld Draait Door heeft het de laatste jaren meer dan eens tot kunst verheven. Het euvel van livetelevisie: soms word je door nieuws overvallen.

In 2016 werd Matthijs van Nieuwkerk al eens tijdens de openingstune van zijn programma geconfronteerd met het overlijden van Prince - 'Kunnen we iets spelen jongens?' - en ook het overlijden van Mies Bouwman kwam maandag 'te laat' voor een thema-uitzending.

Goede vriend Freek de Jonge was toegesneld om te vertellen hoe de laatste dag van Mies was verlopen. Dat was al heel wat.

Daarna gaf Mart Smeets de Winterspelen een 7,5 en kwam er een oranje polonaise de studio binnen getetterd. Zoals de familie van Bouwman het gewild had.

Vanavond volgt 'iets moois', beloofde Van Nieuwkerk.

Ook RTL Boulevard werd overvallen. Luuk Ikink en Frank Dane hadden een reclameblok om voormalig spreekstalmeester Albert Verlinde bereid te vinden de uitzending te redden. Ikink (geboren in 1983): "Hoe wist zij 'ons' te raken, Albert?"

Op NPO 1 werd snel een compilatie klaargezet van twee portretten die Ivo Niehe maakte van Mies en Jinek wist Verlinde nog eens op te laten draven voor een kort item - de olympiërs zaten immers na een lange vlucht en dito huldiging ook al vermoeid te wachten.

RTL Late Night had Bert van der Veer en Koos Postema.

Heus aardig, maar het gedenksteentje kreeg niet de glans die Mies, zonder uitzondering de koningin van de Nederlandse televisie genoemd, misschien verdient. Juist de sprankeling die haar volgens alle gasten zo kenmerkte, ontbrak.

Eigenlijk zei de opmerking van schaatsster Esmee Visser, die toegaf nog nooit van Mies Bouwman te hebben gehoord, het meest.

Terwijl ze bij Jinek naar één van de eerste kleuren-tv-beelden keek: "Ik vind dat ze het wel goed doet."

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over