Vrienden herdenken Rutger Hauer tijdens memorial

Vrienden en familie hebben donderdagmiddag tijdens een intieme memorial het leven van de in juli overleden acteur Rutger Hauer gevierd.

ANP
Vrienden en familie hebben tijdens een memorial het leven van de acteur herdacht. (Vlnr) Sanna Fabery - de Jonge, Ineke Hauer, (weduwe van Rutger Hauer), Anne Runhardt en Annouk Steinke.  Beeld ANP
Vrienden en familie hebben tijdens een memorial het leven van de acteur herdacht. (Vlnr) Sanna Fabery - de Jonge, Ineke Hauer, (weduwe van Rutger Hauer), Anne Runhardt en Annouk Steinke.Beeld ANP

Dat gebeurde in zijn woonplaats Beetsterzwaag, op de dag waarop Hauer 76 jaar oud zou zijn geworden.

Bij het evenement waren zo’n 120 genodigden aanwezig. Tot de gasten behoorden Hollywood-sterren als Sharon Stone en Miranda Richardson en Nederlandse filmprominenten als Monique van de Ven, René Mioch, Reinout Scholten van Aschat, Rolf Dekens en Diederik van Rooijen.

Ook waren Arno Brok, de Friese Commissaris van de Koning, burgemeester Ellen van Selm van Opsterland (waar Beetsterzwaag onder valt) en prins Pieter-Christiaan van Vollenhoven aanwezig.

Vrienden

Stone sprak namens een vriendenkring in Californië waar Hauer deel van uitmaakte. “Vanaf de eerste ontmoeting voelde het alsof hij voor mij een broer van een andere moeder was,” vertelde Stone.

“We waren meteen vrienden. Hij werd een belangrijk persoon in mijn leven die altijd de waarheid vertelde. Echte vriendschap is als mensen je de waarheid durven te zeggen, de meeste mensen zijn full of shit.

De actrice bekende altijd een beetje jaloers te zijn geweest op de liefde tussen Hauer en zijn vrouw Ineke, met wie hij een halve eeuw samen was. “Ik wenste altijd dat iemand zo zeer van mij zou houden als hij van Ineke hield,” aldus Stone.

Ook actrice Monique van de Ven, die met Hauer in Turks Fruit speelde, memoreerde de grote liefde van de acteur voor zijn vrouw. “Bij alle liefdesscènes die we draaiden, dacht Rutger aan Ineke. En dat heeft de film geen kwaad gedaan.”

De taart met het hoofd van Rutger Hauer.  Beeld ANP
De taart met het hoofd van Rutger Hauer.Beeld ANP

Mysterieuze mentor

Reinout Scholten van Aschat speelde samen met Hauer in De Heineken Ontvoering en prees de overleden acteur als een ‘mysterieuze mentor’. “Hij was een ongelooflijke kracht die mij altijd van een afstandje bijstond. Hij leerde mij dat je als acteur altijd een geheim moet hebben en het publiek naar jou toe moet laten komen in plaats van andersom.”

De acteur leerde Scholten van Aschat het leven te zien als een ‘absurd avontuur’. “Hij had een mentaliteit die ik heel erg mis in mijn generatie, alsof met zijn overlijden nu ook een stukje tijdgeest verloren gaat. Misschien dat we het vast kunnen houden door over zijn leven te lezen en zijn films te kijken.”

Burgemeester Ellen van Selm van de gemeente Opsterland memoreerde in haar toespraak de liefde van Hauer voor Friesland en de natuur. “Rutger had overal ter wereld kunnen gaan wonen, maar hier voelde hij zich thuis. Hij hield van de natuur en het feit dat mensen hier zo normaal doen, de inwoners voelden als familie. Hij kon in zijn sweatpants naar de supermarkt gaan zonder dat iemand er raar van opkeek.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tijdens de drie uur durende herdenking, onder leiding van Beau van Erven Dorens, werden het werk en het leven van Hauer herdacht. Er waren optredens van onder anderen Freek de Jonge, pianist Reinout Douma en een kwintet van de Koninklijke Marinierskapel die de muziek van hitserie Floris en de iconische film Soldaat van Oranje speelde.

Rutger Hauer Award

In toespraken werd niet alleen het imposante oeuvre van Hauer gememoreerd, maar ook vooral zijn gepassioneerde inzet voor jonge filmmakers met zijn Film Factory, waarmee hij vijftien jaar lang workshops en masterclasses organiseerde. Daarnaast herdachten en prezen meerdere sprekers Hauers toewijding voor goede doelen als de Starfish Foundation, die zich inzette voor aidswezen over de hele wereld, en het Rode Kruis.

Ter nagedachtenis aan de filmster werd vorige week de eerste Rutger Hauer Award uitgereikt. De prijs zal jaarlijks worden toegekend aan een persoon of instelling die gezien wordt als belangrijke inspiratiebron voor jonge filmmakers. De eerste Rutger Hauer Award ging naar Paul Verhoeven, met wie de overleden acteur zes keer samenwerkte. Zij maakten samen de iconische ridderserie Floris en filmklassiekers als Soldaat van Oranje, Spetters en Turks Fruit.

Meer over