Voor wie deze zomervakantie toch op de bank voor de buis wil zitten

Televisiezenders bieden 's zomers herhalingen van herhalingen en sport. Wie daar geen zin in heeft en toch op de bank voor de buis wil zitten, is er gelukkig een uitweg: series en podcasts.

Joep School
Game of Thrones Beeld -
Game of ThronesBeeld -

Het is eigenlijk triest en om te lachen tegelijkertijd: zo'n enorm keur aan kwaliteitsseries en podcasts en zó weinig tijd. Maar vooral: dat aanbod is volledig versnipperd.

Hitseries Fargo, Better Call Saul, House of Cards en Orange is the New Black draaien bij Netflix, voor American Gods en I Love Dick (na flarden gezien te hebben: een aanrader) moet de kijker bij Amazon zijn, Game of Thrones (HBO) vereist een abonnement op Ziggo Movies en Series (XL). Gaat het om Twin Peaks dan kun je alleen bij RTL-platform Videoland terecht.

De versplintering lijkt de marktleider niet te deren: ondanks het duizelingwekkende aanbod is Netflix in het tweede kwartaal van 2017 voor het eerst de 100 miljoen abonnees gepasseerd. De streamingdienst komt dan ook veelvuldig voor in dit volledig subjectieve lijstje.

Game of Thrones SO7, HBO/Ziggo

Het zal niemand ontgaan zijn dat de winter dan eindelijk is aangebroken in het zevende seizoen van Game of Thrones. En toen bij Ziggo twee uur na de beloofde tijd ook alle seinen op groen stonden, konden fans eindelijk zien hoe Ed Sheeran zijn opwachting maakte als zingende soldaat. Daar hadden ze dan 385 dagen op gewacht.

Zonder gekheid: het ziet er allemaal weer even schitterend en prachtig en fantastisch uit.

Het zevende seizoen moet zich nog ontwikkelen, Cersei Lannister (Lena Headey) heeft aan het einde van seizoen zes plaatsgenomen op de Iron Throne van de zeven koninkrijken (slecht nieuws) en dat moet, eigenlijk koste wat kost, ongedaan worden gemaakt. Als Ziggo even meewerkt, weten we eind augustus meer over de uitkomst van die missie.

The Keepers, Netflix

Ademloos gekeken naar Making a Murderer of O.J. Simpson: Made in America? Dan is The Keepers (al sinds eind mei op Netflix) een volgende documentaireserie die zeer gedetailleerd een politiezaak uit het verleden uitpluist.

In het geval van The Keepers gaat het om de mysterieuze moord op non en lerares Engels Cathy Cesnik in 1969 in Baltimore. Een ontroerende zoektocht van twee oud-leerlingen (inmiddels in de zestig) via falende bureaucratie en de doofpot vol seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Het blijkt een uiterst moeizame weg naar gerechtigheid, maar de twee gaan nog liever dood dan het bijltje erbij neer te gooien. Een intrigerend schandaal dat niet loslaat, totdat de zeven afleveringen zijn uitgekeken - en dan nog niet.

De grote Harry Bannink podcast

Je hoeft Harry Bannink niet al te kennen om toch met plezier te luisteren naar de podcast van Gijs Groenteman over de componist van liedjes voor onder meer Ja zuster, nee zuster, Sesamstraat en 't Schaep met de 5 pooten. Misschien is het zonder voorkennis juist nog mooier.

Alle gasten die Groenteman ontvangt - van Joost Prinsen tot Wieteke van Dort, en via Aart Staartjes naar Henny Vrienten - schudden moeiteloos fraaie verhalen over Bannink uit hun mouw, afgewisseld met stukjes muziek die de boel wat opschudden. Zeventien afleveringen van verschillende lengte (meestal ruim een uur) staan inmiddels in Soundcloud en iTunes. Het worden er zeker 25.

Bij aanvang liet Groenteman weten door te willen gaan als er een beetje interesse was: dat lijkt inmiddels ruimschoots het geval. Een zomer lang vertier met een liefdevolle klank.

Glow, Netflix

Het verhaal van de Gorgeous Ladies of Wrestling: Glow. Netflix gaat terug naar de jaren tachtig in Amerika, toen worstelende vrouwen in pastelkleurige aerobicpakjes met getoupeerd haar hoge kijkcijfers haalden.

De werkloze actrice Ruth Wilder (Alison Brie) krijgt veel afwijzingen door haar onrealistische ambities en komt dan uit bij een groep vrouwen die zich voorbereidt op een eerste spectaculaire worstelshow op tv - het was dat of de porno-industrie.

De situatie levert zowel komedie als mooi drama op, uiteraard gedraaid in de Netflix kenmerkende schoonheid. De producer is Jenji Kohan, de maker van onder meer Orange is the New Black. Glow mag dat niveau dan niet halen, maar ook dit is een zeer vermakelijke serie met vrouwen in de hoofdrol.

Yous & Yay, VPRO

Rappers Sef (Yousef Gnaoui) en Faberyayo (Pepijn Lanen) voeren bijzonder ongedwongen gesprekken (van zo'n anderhalf uur) met figuren uit de creatieve wereld.

In de eerste aflevering is hun gast Herman Koch. Aan de orde komt onder meer dat ze zich alle drie het liefste altijd zo zouden voelen als wanneer ze twee biertjes hebben gedronken. Dat is ook de kracht van de podcast: het is geen klassiek vraaggesprek, maar iedereen brengt iets in.

Lanen: "Een ijskoud glaasje wodka na een gierende kater en je voelt je minimaal een half uur onsterfelijk." Totale ontspanning, zonder strak podcastformat. De volgende op de gastenlijst: regisseur Martin Koolhoven.

Hoge verwachtingen

- 27 augustus: Penoza S05, NPO. Het laatste seizoen van een van de succesvolste dramaseries van eigen bodem. Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) is terug en volgens haar ligt de nadruk (nog) meer dan in vorige seizoenen op de familiebanden in het criminele milieu. Wel jammer: steeds een week wachten op een nieuwe aflevering, dus niks bingewatchen.

- 1 september: Narcos SO3, Netflix. Benieuwd naar Narcos zonder de geweldige Wagner Moura (Pablo Escobar), die het tweede seizoen niet overleefde. Niet langer is de serie gefocust op een persoon, ze geeft nu een bredere kijk in de Colombiaanse drugswereld. Tot die tijd kan El Chapo, het Mexicaanse, iets mindere broertje, wellicht soelaas bieden.

- 27 oktober: Stranger Things SO2, Netflix. In de teaser werd duidelijk dat we actrice Millie Bobby Brown (Eleven) terug gaan zien en dat was niet geheel verwacht. Ook leuk: Netflix stemt releasedata af op de actualiteit. Eerder verscheen House of Cards SO5 op inauguratiedag van Trump, Stranger Things SO2 komt beschikbaar op Halloween.

Meer over