PlusBoekrecensie

Voor de diehard fan van Tonke Dragt: De strijd om de Hartenkoningin

Joukje Akveld
Tekeningen van Tonke Dragt voor het verhaal De strijd om de Hartenkoningin. Beeld Tonke Dragt
Tekeningen van Tonke Dragt voor het verhaal De strijd om de Hartenkoningin.Beeld Tonke Dragt

In 1955, zeven jaar voor De brief voor de koning verscheen, was Tonke Dragt op vakantie in Zwitserland. Ze had net de kunstacademie afgerond. Er wachtte een carrière als tekenlerares voor haar ster als schrijver zou rijzen, maar de verhalenverteller in haar was al springlevend. Terwijl haar ­zussen ’s avonds wijn dronken en kaart speelden, zat Dragt te tekenen. De figuren van het kaartspel werden de hoofdrolspelers van een strip­achtig verhaal, dat ze ook in woorden noteerde.

Zo ontstond De strijd om de Hartenkoningin, een sprookje over liefde en jaloezie. Het werd nooit gepubliceerd, omdat een full-colouruitgave in die tijd te kostbaar was, schrijft Dragt in haar voorwoord. Het verhaal verdween in een la om er alleen even uit te komen toen ze samen met Annemarie Terhell werkte aan een alfabetboek over haar werk. In ABCDragt (2013) is één tekening uit het vakantieverhaal opgenomen.

Constanten uit haar werk

Inmiddels is Tonke Dragt negentig jaar oud. Het lijkt niet waarschijnlijk dat het meer dan 25 jaar geleden aangekondigde slotdeel van het tweeluik Zeeën van tijd ooit nog zal verschijnen. Logisch dus dat haar uitgeverij af en toe teruggrijpt naar ‘nieuw’ oud werk om de schrijfster zichtbaar te houden.

Drie jaar geleden was dat de com­pilatiebundel Als de sterren zingen, nu is er deze novelle. Net als die ­verhalenbundel is De strijd om de Hartenkoningin niet direct leesvoer voor de miljoenen fans van De brief voor de koning. Daarvoor was de pen van de destijds 24-jarige Tonke nog niet soepel genoeg; het taalgebruik is te gezwollen, het avontuur te klein. Eerder is deze bibliofiele uitgave voor de diehard Dragtfan en daarvan zijn er in ons land nog altijd genoeg.

Het is bijzonder te zien hoe constanten uit haar latere werk – vriendschap, liefde, bedrog, adellijke per­sonages – al een rol speelden in dit oerverhaal, maar het mooiste zijn de illustraties. Deze sprookjesachtige kleurentekeningen van frêle edel­lieden zijn een voorstudie van haar zwart-witillustraties voor Verhalen van de tweelingbroers. Voor dat boek maakte Dragt aanvankelijk overigens óók tekeningen in kleur.

Idee voor een volgende ‘nieuwe’ ­uitgave?

Meer over