PlusLijstje

Voor bij het gourmetten: de 13 mooiste kerstnummers

Er wordt vaak besmuikt over gesproken, maar bijna elke artiest heeft wel een kerstliedje opgenomen. Hier de mooiste kerstnummers volgens muziek­redacteur Stefan Raatgever. En een paar tenenkrommende.

Stefan Raatgever
Still uit de clip van You Make Feel Like Christmas van Gwen Stefani & Blake Shelton Beeld -
Still uit de clip van You Make Feel Like Christmas van Gwen Stefani & Blake SheltonBeeld -

Merry Christmas, Baby
Rod Stewart & Cee-Lo Green
De schuurpapieren stem van Rod Stewart, die net zoveel dames temde als de kerstman ren­dieren, contrasteert fraai met de soul van Cee-Lo Green op deze klassieker, oorspronkelijk uit 1947. Ook heerlijk voor bij de eerste glühwein van het seizoen: de trombone van Trombone Shorty.

When the Thames Froze
Smith & Burrows
Tom Smith, zanger van de Editors, en Andy Burrows (voormalig Razorlight) maakten het mooiste kerstalbum van het laatste decennium: Funny Looking Angels. Deze song bevat precies de juiste dosis eindejaarsmelancholie. De spookhuisstem van Smith klinkt ineens warm als een kampvuur aan de oevers van de bevroren Theems.

It Must Have Been Love (Christmas for the Broken Hearted)
Roxette
Hoe een geflopte kerstsingle uit 1987 drie jaar later een wereldhit werd. Roxette haalde de ­regel It's a hard Christmas Day uit de tekst van It Must Have Been Love en gaf het lied aan de ­regisseur van de film Pretty Woman met ­Richard Gere en Julia Roberts.

Don't Shoot Me Santa
The Killers
Een kersthit hoeft niet altijd over vredig dwarrelende sneeuw of vrede op aarde te gaan. Synthesizerpopformatie The Killers voert een moordlustige kerstman op, die zijn bestaan als kindervriend beu is en nu met geladen revolver door de sneeuw schuimt.

2000 Miles
The Pretenders
Op het eerste gehoor een verhaal over twee geliefden die rond de kerstdagen ver van elkaar verwijderd zijn, maar in werkelijkheid een muzikaal rouwbeklag voor de aan een overdosis overleden Pretendersgitarist James Honeyman-Scott. Quizvraag voor als de tafelconversatie al boven de garnalencocktail stokt: welke rockers zijn de vaders van de dochters van zangeres Chrissie Hynde? Antwoord: Ray Davies (The Kinks) en Jim Kerr (Simple Minds).

Sleigh Ride
The Ronettes
Uit de tijd dat Phil Spector nog uitkeek op zijn 'Wall of Sound' in plaats van de gevangenismuur (de producer kan in 2028 voorwaardelijk vrij­komen na een veroordeling voor moord). Deze kerstklassieker is tegen die tijd 80 jaar oud, maar in de gloedvolle uitvoering van meidengroep The Ronettes vermoedelijk eeuwig houdbaar.

Fairytale of New York
The Pogues ft. Kirsty MacColl
Het mooiste kerstnummer ooit? De whiskeystem van Shane MacGowan, de Ierse kroegwals van The Pogues en het engelachtige geluid van Kirsty MacColl. En dan, de nachtmerrie voor elk kerstdiner, slaat de vredige stemming om: Happy Christmas, you ass!

Lonely this Christmas
Mud
Laten we eerlijk zijn: de kerstdagen zijn voor ­velen een schier oneindige marathon van uitgebleven familiebezoek of diepe eenzaamheid. Deze 44 jaar oude Elvispastiche van Mud vangt dat sentiment nog altijd perfect. Het is een gebroken­hartenlied voor wie dit jaar in z'n ­eentje boven een stuk muffe kersttulband zit.

It's Gonna Be a Cold, Cold Christmas
Dana
Zo zoet als het binnenste van een kerststol, het amandelspijs. Het weerbericht van Dana - ja, de zangeres die in 1970 het Songfestival won met al even mierzoete All Kinds of Everything - past daardoor maar twee weken per jaar binnen de regels van uw dieet.

Christmas Time (Don't Let the Bells End)
The Darkness
Strakkebroekenzang en gierende gitaren in combinatie met kerstbelletjes en klingelende klokjes; het kan alleen bij The Darkness. Hun Christmas Time flirt aan alle kanten met de grenzen van de goede smaak, maar werkt uitstekend om uw na het nagerecht wegdommelende schoonmoeder eens hardhandig wakker te schudden.

You Make it Feel Like Christmas
Gwen Stefani ft. Blake Shelton
Vers geschreven popkerstkrans uit 2017, maar met een ouderwets geluid. Glimmende koperblazers, een 'doowop'-achtergrondkoortje en een tekst over liefde als een permanent kerstfeest. Laat geliefden Stefani en Shelton niet alleen onder de mistletoe.

Merry Xmas Everybody
Slade
Slade is als die dronken oom aan de jaarlijkse kerstdis: je wilt hem eigenlijk niet uitnodigen, maar hij zit toch elk jaar weer aan tafel. Al is het in het geval van Merry Xmas Everybody alleen maar om die ene uithaal van Noddy Holder - 'It's Christmaaaaaaaas' - nog een keer te horen.

BONUS:
Ik ben een kerstbal
Bert & Ernie
Voor de kinderen, als het vijfgangendiner een gerecht te lang duurt. En trouwens: er is geen volwassene die deze tweespraak voor de kerstboom ('Bert, neem die langwerpige bal, die lijkt een beetje op een peer, dat past beter bij jouw hoofd') niet kan waarderen.

Meer over