PlusAlbumrecensie

Virtuoos Daniil Trifonov geeft topstuk van Bach een geheel nieuw aanschijn

Erik Voermans
MUZIEK, 2011, Bach the art of life danil trifonov Beeld -
MUZIEK, 2011, Bach the art of life danil trifonovBeeld -

De Rus Daniil Trifonov is nog maar dertig, maar wordt niettemin al jaren beschouwd als een van de grootste pianisten van deze tijd. Tot voor kort was hij op de plaat alleen te horen in het romantische repertoire. Met opnamen van Chopin, Tsjaikovski, Rachmaninoff, Skrjabin en Liszt zette hij zichzelf op de kaart als een in alle opzichten verbluffende virtuoos. Op concerten was zijn programmatische actieradius breder en dat laat hij nu ook horen op zijn nieuwe album Bach: The Art of Life, met werken van Johann Sebastian Bach en zijn zonen Johann Christian, Wilhelm Friedemann en Carl Philipp Emanuel.

De zonen zijn van de partij met korte stukken, waarvan het Rondo in c van Carl Philipp er wat betreft klankfantasie uit springt. Die herinnering verdwijnt snel zodra Trifonov zijn diep ontroerende, buitengewoon intieme opvatting van het Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach etaleert en in een moeite bewijst waarom Bach op een piano toch echt mooier kan zijn dan op een klavecimbel.

Het hoofdwerk op het album is Die Kunst der Fuge, dat om voor zich sprekende redenen als een van de intellectualistische topstukken in de muziekgeschiedenis geldt, maar dat bij Trifonov een vleiende lyrische onderstroom krijgt die dit meesterwerk van de contrapuntiek een geheel nieuw aanschijn geeft. Wondermooi.

Klassiek

Daniil Trifonov
Bach: The Art of Life
(Deutsche Grammophon)

Meer over