Tip

Virtueel ronddwalen: bezoek festival Oerol vanuit huis

Dianne Bleeker
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Oerol viert dit jaar zijn 39-jarige bestaan, maar het zal er veel minder gezellig aan toegaan op Terschelling. Geen theater op de straten in West, geen optredens op het strand en geen felgekleurde panty’s onder een bloemetjesrok die het straatbeeld kleuren. Halverwege juni trekken normaliter duizenden bezoekers naar het Waddeneiland om te genieten van het cultuurfestival, maar dit jaar zal Oeral alleen te zien zijn vanaf je beeldscherm.

Om bezoekers toch troost en inspiratie te bieden, komt de organisatie met Het Imaginaire Eiland, waar je tot en met vrijdag virtueel kunt ronddwalen over het Waddeneiland. Net als bij het echte Oerol bepaal je zelf wat je wilt zien of doen elke dag. Zo kun je bijvoorbeeld voorstellingen bijwonen, landschapskunst bekijken, een podcastwandeling maken in je eigen omgeving, zeekraal kweken thuis of de doorlopende performance van Benjamin Vandewalle volgen. Elke ochtend valt om 7.00 uur de Ochtendpost in je virtuele brievenbus, waarin Jennifer Muntslag en Dionne Verwey je vertellen wat die dag gaat gebeuren. Veel onderdelen zijn op elk moment te doen of te volgen en blijven beschikbaar om op een later moment terug te kijken.

Cornald Maas zal wel op Terschelling zijn. Hij spreekt op het eiland met verschillende theatermakers en kunstenaars over hun werk en hun band met het festival. Hij zal dagelijks te zien zijn in een liveshow. Paulien Cornelisse, Jeangu Macrooy en Typhoon zullen onder anderen te gast zijn en zingen een lied of dragen een gedicht voor. Het festival is vrij toegankelijk voor iedereen, maar de organisatie benadrukt dat cultuur niet gratis is en geeft een optie tot donatie op de website.

Bezoek Oerol via: hetimaginaireeiland.nl

Meer over