Plus

Vijf fotografen in de race voor portretprijs

De fotografen Zahra Reijs, Jouk Oosterhof, Frank Ruiter, Philippe Vogelenzang en Martijn van de Griendt zijn de genomineerden voor de Dutch Photographic Portrait Prize, de prijs voor het beste fotoportret van het afgelopen jaar.

Jan Pieter Ekker
Portret uit de serie ‘Verse Vruchten’: vrouwen op de Rotterdamse markt van Zahra Reijs, een van de genomineerden voor de Dutch Photographic Portrait Prize. Beeld Zara Reijs
Portret uit de serie ‘Verse Vruchten’: vrouwen op de Rotterdamse markt van Zahra Reijs, een van de genomineerden voor de Dutch Photographic Portrait Prize.Beeld Zara Reijs

De winnaar ontvangt een geldprijs van 10.000 euro en zijn of haar werk wordt opgenomen in de kunstcollectie van de Rabobank.

Voor de prijs voor aanstormend portretfotografietalent à 2500 euro zijn er drie gegadigden: Farren van Wijk, Bram Engelaar en Lara Verheijden, die werd genomineerd voor de Berlijnse Naaktkalender 2020, een variatie op haar olijke Amsterdamse Naaktkalender.

Beide winnaars worden 15 september bekendgemaakt. De uitreiking vindt digitaal plaats. De winnende portretten zijn vanaf 16 september te zien in de Portrait Gallery Studio op het Marineterrein en op een postercampagne in het centrum van Amsterdam.

De Dutch Photographic Portrait Prize wordt sinds 2010 uitgereikt om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie.

Eerdere winnaars zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Sander Troelstra, Jitske Schols, Sarah Mei Herman, Sanne Donders en Robin de Puy, die de prijs twee keer won.

Meer over