PlusAchtergrond

Vier Paul O’Sullivans vormen samen een band, waaronder een Nederlander

The Paul O'Sullivan Band is een internationale pop-band waarvan de leden alle vier dezelfde naam hebben. Beeld Het P
The Paul O'Sullivan Band is een internationale pop-band waarvan de leden alle vier dezelfde naam hebben.Beeld Het P

De via internet bij elkaar gekomen Paul O’Sullivan Band is een hit. Het is de enige band ter wereld waarvan alle leden dezelfde naam dragen. Een van die vier Paul O’Sullivans is een Nederlander.

Stefan Raatgever

Ze waren – via videoverbinding – al te gast in de tv-show van de Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson. Zij noemde het verhaal van de Paul O’Sullivan Band een van de leukste dingen die ze het afgelopen jaar had gehoord. Ook dagblad The Washington Post schreef al over de band.

Het feelgoodverhaal begon met een portie verveling bij Paul O’Sullivan (33) uit Baltimore in de Verenigde Staten. Hij zocht op Facebook naar naamgenoten overal ter wereld en stuurde ze een vriendschapsverzoek. Toen hij hun time­lines bestudeerde, bemerkte hij naast de naam nog een overeenkomst: drie andere Paul O’Sullivans bespeelden een instrument. En tja, waarom zou je dan eigenlijk geen band beginnen?

Krom Nederlands

Enige obstakels waren er natuurlijk wel: de dichtstbijzijnde van de drie andere Paul O’Sullivans woont in de staat Pennsylvania, zo’n 300 kilometer van Baltimore. De afstand naar de andere twee was groter. De bandoprichter zou er de Atlantische Oceaan voor moeten oversteken. De derde Paul O’Sullivan woont in het Engelse Manchester, de vierde in Rotterdam. Hinderlijk bij de geboorte van een band, vooral wanneer je elkaar nog helemaal niet kent én er inmiddels een pandemie is uitgebroken.

“Ik moest wel even nadenken toen ik een berichtje van Paul kreeg,” zegt de in Rotterdam woonachtige Paul O’Sullivan door de telefoon. Omwille van de overzichtelijkheid in het project is hij Rotterdam Paul gedoopt. “Paul had me een via Google Translate in krom Nederlands opgesteld bericht gestuurd. Ik dacht: Wat wil deze jongen van me?”

Rotterdam Paul spreekt echter uitstekend Engels. Hij emigreerde op zijn achttiende vanuit het Ierse Cork naar Nederland, op zoek naar betere werkomstandigheden. Inmiddels is hij 52 en werkt hij als rouw- en verliescoach in de regio Rijnmond.

Baltimore Paul had al snel een idee voor een groepsnaam – wat anders dan de Paul O’Sullivan Band? – en voor een eerste single: Name­sake, een gitaarpopsong over naamgenoten. Rotterdam Paul schreef het grootste deel van de tekst en speelt gitaar. Manchester Paul (57 en werkzaam in de thuiszorg) nam de baslijn voor zijn rekening en Pennsylvania Paul (een 57-jarige antiekhandelaar) de percussie. Baltimore Paul, net begonnen als gemeenteambtenaar, is de leadzanger van de band, die zich in vorm speelde met een EP vol hitcovers van onder meer Toto’s Africa en Call Me Maybe van Carly Rae Jepsen. Maar: alles – ook de muziekopnames – op afstand. Geen anderhalve meter, maar ongeveer een halve aardbol.

Medicijn tegen de somberheid

De twee Amerikaanse Pauls hebben elkaar inmiddels één keer in levenden lijve ontmoet, met de andere twee verliep het contact altijd via onlinekanalen. “Mailen, appjes, beeldbellen, videovergaderen; we hebben alles al eens geprobeerd. Al voor de huidige lockdown was dit voor ons het nieuwe normaal.”

De vier hebben in hun muziek en hun versterkte onderlinge band ook voor zichzelf een medicijn tegen coronasomberheid gevonden, zegt Rotterdam Paul. “Het idee van samen iets nieuws en positiefs maken, hield ons op de been. De ontstane vriendschap heeft me veel gedaan. Ook als één van ons het in deze tijden even moeilijk heeft, proberen we er voor elkaar te zijn met een bemoedigend woord.”

Intussen genieten de Paul O’Sullivans van de nieuwe wereld die voor hen opengaat. In de VS tonen steeds meer media belangstelling. Afgelopen week namen ze een interview op voor tv-zender ABC. Lonkt een wereldwijde muziekcarrière? “Het eerste droompje voor onze band is een vierstedentocht met optredens in onze vier woonplaatsen. Maar daarna? We hebben inmiddels een serieuze producer gevonden voor onze muziek en willen meer eigen liedjes schrijven.”

“Toen ik een jongen was, droomde ik wel van een loopbaan als muzikant. Daarna werd muziek vooral een leuke hobby. Prima, vond ik. Maar dit project krijgt nu zo’n wending dat ik denk: als de mogelijkheid er komt, ga ik er voor. Als ons verhaal één ding bewijst, is het dat er van alles kan gebeuren als je er maar in gelooft.”

Meer over