Vernieuwd Stedelijk klaar voor opening zaterdag

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is na een grootscheepse verbouwing en vernieuwing van bijna 9 jaar klaar voor de officiële heropening door koningin Beatrix zaterdag. De zalen zijn ingericht met zo'n 2500 schilderijen, tekeningen, installaties, sculpturen en designobjecten. Beroemde werken van kunstenaars als Willem de Kooning, Karel Appel, Piet Mondriaan en Barnett Newman zijn binnenkort na lange tijd weer te zien.

De aansluiting van het nieuw gebouwde deel (rechts) van het Stedelijk Museum aan het oude deel (links). Beeld ANP
De aansluiting van het nieuw gebouwde deel (rechts) van het Stedelijk Museum aan het oude deel (links).Beeld ANP

De verwachtingen zijn hooggespannen na de ingrijpende klus, waar al sinds eind jaren 80 over werd gesproken. 'De komende jaren zal het Stedelijk uitgroeien tot een begrip in Amsterdam, Nederland en wellicht in de wereld', zei de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) dinsdag. De Amerikaanse directeur Ann Goldstein spreekt van een 'dazzling' presentatie van de collectie.

In januari 2004 ging het Stedelijk dicht. Als onderdeel van de vernieuwing kreeg het museum een moderne badkuipvormige en spierwitte nieuwbouw, waarbij de hoofdingang is verplaatst naar het Museumplein. De oppervlakte van het museum is verdubbeld naar 19.446 vierkante meter.

Een groot deel van het nieuwe museum is voor het eerst gewijd aan design. In 14 zalen is vormgeving te zien sinds 1870, met als hoogtepunt een authentieke slaapkamer die is ontworpen door Gerrit Rietveld.

Ter ere van de opening kreeg het Stedelijk een schilderij geschonken van de Antwerpse kunstenaar Luc Tuymans. Het portret 'H.M.' uit 2012 is een afbeelding van koningin Beatrix, die zaterdag de officiële heropening verricht.

Op zondag opent het museum de deuren voor het publiek. Goldstein mikt straks op 500.000 bezoekers per jaar. Voor de verbouwing zat het museum op 300.000 tot 400.000 bezoekers per jaar. Door bezuinigingen zal het museum op maandag zijn gesloten.

De belangstelling van de media voor het vernieuwde Stedelijk is overweldigend. Ongeveer 300 journalisten besteden aandacht aan de heropening, van wie ruim 100 uit het buitenland.

Meer over