PlusFilmrecensie

Venom: Let There Be Carnage is niets meer dan een vehikel voor flitsende actiescènes

Roosje van der Kamp
null Beeld Courtesy Sony Pictures Entertainment
Beeld Courtesy Sony Pictures Entertainment

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de nieuwe Marvelfilm Venom: Let There Be Carnage is geen goede film. Nu dat uit de weg is, kunnen we ons richten op wat het vervolg op het matig ontvangen Venom (2018), waarin journalist Eddie Brock (Tom Hardy) wordt blootgesteld aan een symbiotisch wezen met superkrachten, wél is. Namelijk: dwaas, gruwelijk en flitsend, om snel te vergeten.

In het tijdperk van superheldenfranchises lijken superheldenfilms verwikkeld geraakt in een wedstrijd om het meest ingewikkelde plot te bedenken. Venom 2 presenteert een complex verhaal verpakt in een achtbaanrit van anderhalf uur en een beetje, compleet met achtergrondverhaal van zijn bijfiguren en een ­epiloog. Deze complexiteit lijkt een halfslachtige poging wat betekenis te geven aan de film, die desondanks vooral een vehikel blijft voor flitsende actiescènes.

In Venom 2 komt bovenstaande tot uiting in de insinuatie dat Venom — een zwartgekleurde, moorddadige buitenaardse parasiet — op de een of andere manier synoniem is met de beweging die oproept tot de lega­lisering van immigratie. In de Amerikaanse context, waarin immigranten vaak ‘illegale aliens’ worden genoemd, is deze parallel slechts oppervlakkig te begrijpen: Venom wil, als zichzelf, een waardig onderdeel van de samenleving zijn, maar is ­natuurlijk werkelijk bloeddorstig, agressief en moorddadig.

Venom 2 is daarmee een kruising van een buddymovie (waarin Venom en Brock moeten leren samenleven in één lichaam), en een actiefilm (waarin vooral het gruwelijke bloedvergieten waartoe Venom in staat is centraal staat). Een vreemde mix, want in het buddydeel van de film willen we dat Venom zijn bloed­dorstigheid achter zich laat; in het actiefilmdeel willen we juíst dat hij laat zien waar hij allemaal toe in staat is.

Daarbij schakelt het verhaal ­razendsnel tussen gemoedelijke scènes, met veel flauwe grapjes, en hard geweld. Venom: Let There Be Carnage is te gruwelijk voor de meeste (jonge) ­kinderen, maar te dwaas om echt ­serieus genomen te worden.

Venom: Let There Be Carnage

Regie Andy Serkis
Met Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams
Te zien in Arena, De Munt, Pathé Noord

Meer over