Update

Veiling tweede deel Stuyvesant-collectie

ANP Beeld
ANP

AMSTERDAM - Op 19 april gaat bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam het tweede deel van de Peter Stuyvesantcollectie onder de hamer. Er worden ongeveer 190 kunstwerken geveild, van internationale kunstenaars als Simon Hantai, Patrick Heron en Luis Tomasello. Ook Nederlandse kunstenaars als Woody van Amen, Bas Meerman en Berend Strik zijn vertegenwoordigd, liet Sotheby's woensdag weten.

De Peter Stuyvesantcollectie van tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) is de grootste verzameling van naoorlogse en hedendaagse kunst die ooit ter veiling is gebracht in Nederland. De veiling van het eerste deel in maart vorig jaar bracht 13,6 miljoen euro op, drie keer meer dan verwacht. Het was tevens de hoogste opbrengst ooit voor een veiling van moderne kunst ooit in ons land.

Bij de komende veiling variëren de richtprijzen tussen de 1000 en 50.000 euro. De totale opbrengst wordt geschat op ruim 1 miljoen euro.

De verzameling geldt als de eerste bedrijfscollectie van Nederland. De kunstwerken werden vanaf 1960 bijeengebracht door Alexander Orlow, directeur van de Turmac Tobacco Company, de voorganger van BAT. Om de monotone werkomstandigheden van de arbeiders in de sigarettenfabriek in Zevenaar te verbeteren, schafte hij moderne kunst aan. Orlow hoopte dat de fabrieksarbeiders daar inspiratie en energie uit zouden halen.

In de loop der jaren groeide de collectie uit tot zo'n duizend werken, met vele stukken die in een museum niet zouden misstaan. Na de sluiting van de fabriek in Zevenaar in 2008 besloot BAT de kunstcollectie te veilen. Het derde deel van de verzameling komt later op een nog onbekend tijdstip onder de hamer. (ANP)

Meer over