Nieuws

Vandaag Inside weer te zien mét Johan Derksen, Talpa bevestigt terugkeer

Vandaag Inside keert terug op televisie. Na een afwezigheid van ruim twee weken is de dagelijkse meningenshow van Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen vanaf maandag weer te zien.

Dennis Jansen
Achter de schermen is hard gewerkt aan de terugkeer van het programma. Beeld Brunopress
Achter de schermen is hard gewerkt aan de terugkeer van het programma.Beeld Brunopress

Derksens aankondiging om op te stappen zou niet zijn voortgekomen uit de recente mediarel, maar uit het gebrek aan rugdekking van de Talpa-directie. Genee en Van der Gijp verklaarden zich solidair met Derksen. Die plooien zijn nu gladgestreken: er is achter de schermen hard gewerkt aan de terugkeer van het programma, dat één van de best scorende programma’s was op SBS6.

Eerder was nog onduidelijkheid of het programma echt terug zou keren op televisie. Marco Louwerens, directeur TV van Talpa, stelt donderdag in een korte verklaring dat het bedrijf stelling heeft genomen tegen de manier waarop Derksen zijn verhaal deed en de manier waarop hij met het onderwerp is omgegaan. “We weten dat de mannen af en toe op het randje lopen en dat typeert het programma, maar dit was vanzelfsprekend in meerdere opzichten een stap te ver.”

Wat Talpa betreft is de zaak daarmee gesloten. “Vandaag Inside blijft een programma waar onder andere discussies en gesprekken over uiteenlopende thema’s in de openbaarheid gevoerd worden.”

Er ontstond een storm van protest en verontwaardiging in Nederland, nadat Derksen een anekdote vertelde uit de tijd, vijftig jaar geleden, dat hij bij Veendam voetbalde. Hij zou een laveloos dronken vrouw met een kaars hebben gepenetreerd. Later corrigeerde hij zijn eigen verhaal: hij had de mega-kaars rechtop tussen haar benen gezet.

‘Pittig gesprek’ Johan Derksen met Talpa

Tegen het AD zegt Derksen dat zijn opstappen niets te maken had met de boze reacties. “Tegen al die hysterische reacties ben ik wel bestand. Pissige columnisten en opgewonden dames aan talkshowtafels die leeglopen kan ik ook wel hebben. Ik kan wel tegen een stootje. Als je met de rug tegen de muur staat, verwacht ik wel wat steun van de Talpa-directie, maar daar heb ik niets van gemerkt.”

Over het gesprek afgelopen zondag zondag met Talpa-directeuren John de Mol, Erland Galjaard en Marco Louwerens, zegt Derksen: “Het was een pittig en goed gesprek. De meningen en standpunten stonden haaks op elkaar, al ontstond er in het verloop van het gesprek wel meer begrip voor elkaars standpunten.”

Niet welkom bij Radio Rijnmond

Derksen mag voorlopig niet terugkeren met zijn radioprogramma op de regionale zender Rijnmond. Dat laat waarnemend hoofdredacteur Ruud van Os desgevraagd weten.

“De uitspraken die hij heeft gedaan, blijven staan en wij blijven die nog steeds niet gepast vinden,” stelt hij. “We zijn van mening dat we nu niet met hem kunnen samenwerken.” Rijnmond heeft twee weken geleden ‘een goed gesprek’ met Derksen gehad en daarin is afgesproken dat ze na de zomer verder kijken of een vervolg van het radioprogramma mogelijk is. “Dan kijken we hoe de vlag er dan bij hangt.”

Meer over