Van Gogh Museum tuigt 39 monumenten op in Brabant

Zo'n 39 locaties in Brabant staan vanaf 30 oktober officieel te boek als Van Gogh Monument.

ANP
Van Gogh's geboortedorp Nuenen, waar hij bijvoorbeeld deze tuin van de lokale pastorie schilderde, is een van de negen gemeenten die het convenant ondertekenden. Beeld anp
Van Gogh's geboortedorp Nuenen, waar hij bijvoorbeeld deze tuin van de lokale pastorie schilderde, is een van de negen gemeenten die het convenant ondertekenden.Beeld anp

Negen gemeenten, drie erfgoedorganisaties, de provincie Noord-Brabant en Stichting Van Gogh Brabant ondertekenen op die datum het Convenant Van Gogh Monumenten.

De schilder Vincent van Gogh is in Brabant nog tastbaar aanwezig. Niet alleen zijn werk, maar ook de plekken waar Van Gogh heeft gewerkt en gewoond, trekken meer en meer bezoekers, legt Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant uit.

Criteria
Op initiatief van Van Gogh Brabant is door een groep experts, onder leiding van het Noordbrabants Museum en met ondersteuning van het Van Gogh Museum Amsterdam, gewerkt aan de ontwikkeling van criteria voor Van Gogh Monumenten. Er zijn monumenten in Etten-Leur, Nuenen, Tilburg, Zundert, Moerdijk, Breda, Eindhoven, Haaren en Laarbeek.

In Nuenen hoort bijvoorbeeld het Wevershuisje tot de lijst. "Vincent was gefascineerd door de arme wevers. Hij tekende en schilderde ze aan het werk achter hun getouw", staat op de website van Van Gogh Brabant.

Zundert
In Breda staat Villa Mertersem op de lijst omdat de rijke peetoom van Van Gogh daar woonde, terwijl in Zevenbergen kostschool Jan Provily als monument is bestempeld. Van Gogh heeft er op school gezeten.

Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in het Noord-Brabantse Zundert. Hij woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in de provincie Noord-Brabant.

Meer over