Van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Bij de inbraak in museum Singer Laren is een werk van Vincent van Gogh buitgemaakt. Het gaat om Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, geschilderd in 1884.

Het Parool
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, Vincent van Gogh, 1884. Beeld Groninger Museum
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, Vincent van Gogh, 1884.Beeld Groninger Museum

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm van het museum is ‘geschokt’ en ‘pissig’. “Dit is precies wat je niet wil als museum dat een schilderij in bruikleen heeft.” Het schilderij was in bruikleen van het Groninger Museum.

Dat beaamt algemeen directeur Evert van Os. “Wij zijn als Singer boos, geschokt en verdrietig.” Volgens hem is de beveiliging geheel volgens protocol verlopen.

De inbraak vond rond 3.15 uur plaats in de nacht van zondag op maandag. Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw. Het werk van Van Gogh is het enige dat is gestolen.

De deur wordt gerepareerd bij museum Singer Laren, waar is ingebroken.  Beeld ANP
De deur wordt gerepareerd bij museum Singer Laren, waar is ingebroken.Beeld ANP

Het museum is momenteel gesloten in verband met het coronavirus. Voor de tentoonstelling Spiegel van de ziel hangen onder meer werken van Jan Toorop, Piet Mondriaan en Vincent van Gogh in het museum.

Internationale lijst Interpol

Het schilderij is op de internationale lijst van gestolen kunstwerken van Interpol gezet. Dat maakt de politie Gooi en Vechtstreek maandag bekend.

Het korps doet onderzoek naar de diefstal met meerdere specialisten, zoals forensische onderzoekers, de tactische recherche en kunstroofexperts van de landelijke recherche.

Meer over