Nieuws

‘Vader Britney Spears mag van rechter bewindvoerder blijven’

Het verzoek van de advocaat van Britney Spears om haar vader Jamie te ontslaan als toezichthouder, is door een rechter in Los Angeles afgewezen.

Het Parool
Fans van Britney Spears voor de rechtbank in Los Angeles. Beeld EPA
Fans van Britney Spears voor de rechtbank in Los Angeles.Beeld EPA

In gerechtelijke dossiers zegt Britney Spears dat ze wil dat de particuliere vermogensbeheerder Bessemer Trust wordt aangesteld als enige curator. Uit documenten die in Los Angeles zijn ingediend, blijkt echter dat rechter Brenda Penny het verzoek weigerde, zo beschrijven meerdere media.

De rechter zou wél hebben goedgekeurd dat Bessemer Trust de mede-curator wordt. Spears’ advocaat Sam Ingham diende in november een verzoek in om haar vader Jamie te laten verwijderen als curator. Om onduidelijke redenen wachtte hij daarna maanden met het benodigde papierwerk dat hij namens Bessemer Trust, dat Jamie in zijn voorstel zou vervangen, moest indienen. Nu hij dat eindelijk alsnog heeft gedaan, laat de rechter weten Bessemer aan te stellen als mede-curator, maar óók Jamie Spears aan te houden in die rol.

De rechter tekende voor de uitspraak na de veelbesproken getuigenis van Britney Spears op 24 juni, waarin ze zich fel uitsprak tegen het curatorschap en de rol van haar vader daarin. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat haar juridische team opnieuw zal proberen Jamie uit die functie te zetten.

Explosieve verklaring

In een explosieve verklaring in de rechtbank sprak Britney Spears na jaren van zwijgen over de controle die haar vader op haar leven heeft. “Ik wil gewoon mijn leven terug.”

Fans vermoeden het al langer: popster Britney Spears (39) is doodongelukkig onder de curatele van haar vader. Sinds een mentale inzinking in 2008 bepaalt hij als haar bewindvoerder haar zakelijke en professionele leven. Britney zweeg of vertelde de wereld dat het prima met haar ging, maar dat is een ‘leugen’, zei ze voor een virtuele zitting van de rechtbank in Los Angels. “Ik ben niet gelukkig, ik slaap niet. Ik ben zo boos, het is krankzinnig. En ik ben depressief.”

Een rechter moest beoordelen of haar vader en een co-bewindvoerder de baas blijven over haar leven en carrière. Spears zei dat ze lang niet wist dat ze een aanvraag kon indienen om de curatele op te heffen. Dat wil ze, vertelde de zangeres die eind jaren negentig beroemd werd met Baby One More Time, in een emotioneel betoog. “Ik wil gewoon mijn leven terug.”

Ze zei zich een ‘slaaf’ te voelen en onder meer gedwongen te zijn meermaals per week naar therapie te gaan op een plek waar fotografen haar opwachten. “Ik geloof oprecht dat deze bewindvoering neerkomt op misbruik.”

Bevrijdingsbeweging

Spears sprak de afgelopen jaren maar heel zelden in het openbaar over haar situatie, ondanks grote zorgen onder fans die een heuse Britney-bevrijdingsbeweging vormden. Demonstranten stonden met protestborden voor de rechtbank. En ze kreeg bijval van sterren als Justin Timberlake, die stelde dat ‘we allemaal Britney zouden moeten steunen’.

Britney Spears schetste hoe ze als 39-jarige vrouw en moeder van twee tienerzoons geen enkele vrijheid heeft. Zo heeft ze een spiraaltje met anticonceptie, maar mag ze niet naar de dokter om het te laten verwijderen. “Ik wil trouwen en een baby krijgen. Mij is verteld dat ik dat door de curatele niet kan,” zei ze. Ze zou zelfs niet met haar vriend, fitnesstrainer Sam Ashgari, mogen meerijden in de auto. De popster zegt nooit eerder publiekelijk gesproken te hebben over haar situatie omdat ze dacht dat niemand haar zou geloven.

14 juli hoorzitting

De volgende hoorzitting in de zaak is op 14 juli. Het is mogelijk dat Spears een verzoekschrift indient om de curatele te beëindigen.

De Amerikaanse zangeres - die vakantie viert op Hawaï - liet weten dat ze de roddelpers helemaal zat is. Ze wordt constant gestoord door fotografen. ‘Het is echt niet leuk meer’, schrijft de zangeres op Instagram. ‘Het is een gekke situatie hier in Maui. De paparazzi weten dat ik hier ben en het is echt niet meer leuk. Het is bijna onmogelijk om ergens heen te gaan, omdat ze overal opduiken om foto’s te maken.’

Ze maken niet alleen foto’s, ze bewerken de plaatjes ook nog eens, beweert Spears. ‘Ik weet dat mijn lichaam niet perfect is, maar ik zie er zeker niet uit zoals zij mij portretteren. Het is onbeleefd en gemeen, dus paparazzi: rot op!’

Controle over eigen leven

Intussen is haar ex-man Kevin Federline (43) er helemaal voor dat ze weer controle krijgt over haar eigen leven, maar hij wil wel dat er een expert naar haar kijkt om er zeker van te zijn dat ze daartoe in staat is. Zijn advocaat: “Er spelen in deze zaak meerdere dingen, die mijn cliënt en ik goed duidelijk willen hebben. Zo heeft Britney onder meer gezegd dat ze door haar curator verplicht werd om het medicijn lithium te gebruiken, wat haar enorm afstompte en zelfs een dronken gevoel gaf. Zoiets is natuurlijk niet wenselijk in de omgeving van haar kinderen.”

Spears staat sinds 2008 onder curatele van haar vader. Kort daarvoor was ze in grote mentale problemen geraakt. Maar sindsdien heeft ze vier albums uitgebracht en onder meer vier jaar lang succesvol opgetreden in Las Vegas. Curatele wordt doorgaans ingesteld voor mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. “Ik ben niet goed in wat ik doe, ik ben geweldig in wat ik doe,” benadrukte Spears.

Ze zei dat haar vader, die eerder kampte met alcoholverslaving, ‘geobsedeerd’ was door haar, volgens rechtbankdocumenten die The New York Times eerder op de kop tikte.

Haar vader stelde in diverse rechtszittingen over de constructie dat hij doet wat het beste voor haar is. Ondertussen kreeg hij enkele procenten van de miljoenen die zijn dochter in de showbusiness verdiende. Zij kreeg ondanks haar zelf vergaarde fortuin slechts een toelage van 2000 dollar per week, onthulde The New York Times.

Meer over