Utrechtse literaire organisaties gaan fuseren

Vier Utrechtse literaire organisaties slaan de handen ineen. Vanaf 2013 vormen Poëziecircus, SLAU, De Nacht van de Poëzie en City2Cities samen Het Literatuurhuis, dat daarmee een van de grootste literaire instellingen van ons land wordt.

ANP/Redactie
Optreden van Pieter Boksma tijdens de Nacht voor de Poëzie in 2006. © ANP Beeld
Optreden van Pieter Boksma tijdens de Nacht voor de Poëzie in 2006. © ANP

Jaarlijks zal het 75 evenementen organiseren, waaronder NK Poetry Slam, De Nacht van de Poëzie en het erfgoedfestival Literaire Meesters.

Dat maakten de betrokken stichtingen woensdag bekend. De instellingen werkten de afgelopen jaren al veel samen. Hoewel de fusie formeel pas volgend jaar een feit is, vindt het eerste evenement onder Het Literatuurhuis al eind april plaats. Dan staat het internationale literatuurfestival City2Cities gepland.

Ari Doeser, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond en vicepresident van de European Booksellers Federation, neemt het voorzitterschap van de nieuwe stichting op zich. Hij denkt dat door de fusie 'een krachtig literatuurhuis' is gebouwd 'dat de stormen van de komende jaren zal doorstaan'.

Naast de organisatie van evenementen zal Het Literatuurhuis ook jaarlijks enkele boeken uitbrengen en workshops organiseren voor jonge auteurs.

Meer over