Utopia 2: 'Meer Expeditie Robinson, minder Big Brother'

Opnieuw bouwen vijftien mensen aan een primitieve beschaving in het Gooi. Maar Utopia 2, vanaf maandag  op SBS 6, belooft meer Expeditie Robinson en minder Big Brother.

Bonne Kerstens
Ivan Mauloed won vrijdag de eerste Utopia Beeld Jerry Lampen/ANP
Ivan Mauloed won vrijdag de eerste UtopiaBeeld Jerry Lampen/ANP

Een meertje met vissen, een paar houten planken en boomstammen, een telefoon met 25 euro beltegoed en een startkapitaal van 250 euro. Dat is het wel zo'n beetje.

"Wij hadden in elk geval al een dak boven ons hoofd en een tobbe om je in te wassen," vertelt Billy Bakker over háár Utopia-avontuur, dat liefst drie jaar duurde.

Dictatuur of democratie
En toch. "Toen ik hoorde van dit nieuwe terrein dacht ik wel even: shit, dat had ik ook best vet gevonden. Dit is spannender. Je moet echt overleven. En overleven werkt bijna verslavend." Al was de eerste Utopia ook geen hotel. "Wij hebben de eerste weken ook op rijst en pannenkoeken geleefd, iedereen had last van obstipatie."

Het is eind 2013 als Utopia, het nieuwe tv-experiment van John de Mol, van start gaat. Vijftien wildvreemden die op een braakliggend terrein in het Gooi een nieuwe samenleving moeten beginnen.

Dat klonk spannend. Komt er een dictatuur of een democratie? Gaan ze eerst elektriciteit aanleggen en een telefoonlader kopen of eerst wat eten en dekens tegen de kou? "Er zijn geen regels," klonk het stellig in een eerdere fase.

Abonnementje
Sneller en met minder trammelant dan gedacht, werd die alternatieve beschaving gerealiseerd. Na een paar weken was Utopia een soapserie met echte mensen, waarin relaties en ruzies de boventoon voerden. Het bleef 4,5 jaar goed voor ongeveer half miljoen kijkers per dag.

Afgelopen vrijdag werd Ivan Mauloed tot winnaar uitgeroepen. De 30-jarige ondernemer won 51.000 euro.

Die climax kwam niet omdat productiehuis Talpa klaar was met de realityserie. Het einde van Utopia 1 kwam noodgedwongen, omdat de gemeente eind 2017 meldde dat zij het huurcontract voor het terrein niet meer wilde verlengen. Het experiment begint nu opnieuw en extremer dan eerst.

"Het feit dat ze nu met nog minder middelen beginnen, kan op twee manieren in hun voordeel werken," zegt tv-wetenschapper Maarten Reesink.

"Ten eerste zorgt het voor een spectaculairder begin. De inwoners hebben het wat moeilijker en dat is leuk om naar te kijken. Punt twee is dat het programma appelleert aan een thema dat nu populair is: terug naar authenticiteit, naar het gewone leven."

Maar echt lang zal het Expeditie Robinson-element volgens Reesink niet duren. "Het blijft een soap. Dat was Utopia 1 en dat zal Utopia 2 ook worden. Dat geldt voor alle formats binnen dit genre. Je sluit een aantal mensen op die elkaar nooit zouden uitkiezen, maar die het wel met elkaar moeten rooien. Dat betekent dat er gewoon Big Brother wordt gespeeld zodra een aantal basisbehoeften is vervuld. Niet omdat ze Ruud en Sabine van dat programma willen naspelen, maar omdat dit is wat er gebeurt als je mensen samen zet."

Voormalig Utopia-deelneemster Romy Koldenhof - ze bivakkeerde er 26 maanden - is 'retenieuwsgierig'.

"Wat gaan ze met die 250 euro doen: gelijk eten kopen? Ik sprak Ivan nog en die zei: sluit voor dat geld in elk geval een telefoonabonnementje af. Dan kan je mensen bellen om je te helpen."

Meer over