PlusGalerierecensie

Unieke kunstwerken van vintage communistisch behang

Peter van Brummelen
Bij Torch hangen bijna zestig werken uit de Sovjet Series van Erik de Bree, van miniatuurtjes tot echt flinke stukken. Beeld Hermance van Dijk
Bij Torch hangen bijna zestig werken uit de Sovjet Series van Erik de Bree, van miniatuurtjes tot echt flinke stukken.Beeld Hermance van Dijk

Heerlijk was dat, als vroeger pa na een behangklusje thuis papier overhield. Op dessinloos behang kon je enorme tekeningen maken. Behang met motieven leende zich prima voor het maken van collages. Zou Erik de Bree (1977) ook zulke jeugdherinnering hebben? Voor de Haarlemse kunstenaar is behangpapier zijn basismateriaal, om het op zijn Kreatief met Kurks te zeggen.

Gebruikte hij eerder vooral behang uit eigen land, voor zijn Soviet Series gebruikte hij overgebleven behang uit Oekraïne uit de tijd dat het land nog onderdeel was van de Sovjet-Unie. Hoe kom je aan ‘communistisch’ behang uit de jaren zestig tot negentig? Op eBay is wel het een en ander te vinden, maar moet voor een rol vintage Oost-Europees behang flink worden gedokt.

De Bree kwam via een in Nederland wonende Oekraïense vriendin terecht op een Oost-Europese tegenhanger van Marktplaats. Voor een prijs van vaak nog niet eens een euro per rol kocht hij er oud behang dat al die tijd ongebruikt was gebleven. Knippend en plakkend ging hij ermee aan de slag als bij eerder werk, maar door de andere kleuren en motieven van het Oost-Europese behang oogt zijn nieuwe serie bij Torch beduidend anders. Bijna zestig werken hangen er, van miniatuurtjes tot echt flinke stukken.

Bloemetjesmotieven

Denk bij Sovjetbehang uit de jaren zestig en zeventig vooral niet aan een marxistisch-leninistische variant op het bijna psychedelische behang dat in die tijd in het Westen op wanden werd geplakt. Tuttig is het woord dat het best past bij het behang dat De Bree op de kop wist te tikken. Bloemetjesmotieven overheersen, verder gebruikte hij onder meer behang dat een schrootjeswand moest suggereren.

Met terugwerkende kracht treurigstemmend is het te bedenken dat in de hele Sovjet-Unie appartementen met zulk papier waren behangen. Mooi is het dat Erik de Bree dat zo uniforme behang nu heeft weten aan te wenden voor unieke kunstwerken. In sommige van die werken duiken balken en ballen op, geometrische vormen die doen denken aan de revolutionaire kunststromingen uit het begin van de Sovjet-Unie.

Tot het platte vlak beperkt De Bree zich niet. Ook een bij Torch opgesteld sculptuur heeft zo’n vroege Sovjetuitstraling. Maar het roept – onbedoeld – ook associaties op met de decorstukken die Wim T. Schippers in de jaren zeventig ontwierp voor het tv-programma Van Oekel’s Discohoek.

Soviet Series

Erik de Bree
Waar Torch, Lauriergracht 94
Te zien tot en met 31/12

Meer over