PlusCabaretrecensie

Uitstekend debuut van Kasper van der Laan als antiheld

De debuutshow 1 Kilo van Kasper van der Laan is een uitstekende show van een klassieke antiheld.

Mike Peek
Kasper van der Laan won de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival 2018. Beeld YouTube
Kasper van der Laan won de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival 2018.Beeld YouTube

Iedereen kan op zijn vingers tot vijf tellen. Maar Kasper van der Laan is het niet eens met de volgorde waarin we die vingers doorgaans omhoog steken. In een minutenlange sketch kijkt het publiek naar zijn handen terwijl hij een alternatief zoekt.

Dat klinkt raar, maar is ontzettend grappig. Van der Laan trekt het vanzelfsprekende in twijfel en is fysiek een fenomenale performer. Dat blijkt ook tijdens een demonstratie van de scharnieren in zijn lichaam. Het is een abstract zelfonderzoek. Die scharnieren stellen hem in staat ­goede dingen te doen. Maar ook slechte. Ze maken hem mens.

1 Kilo is een uitstekend debuut, waarin Van der Laan twee personages speelt die niet van elkaar te scheiden zijn. Hij zegt er iets slims over in een spaarzaam rustpuntje. Zijn ar­tiestennaam is Kasper van der Laan. Maar dat is ook zijn échte naam. Die ene, zegt de ander, is bang om een pak karnemelk terug te brengen naar de winkel omdat hij eigenlijk gewone melk wilde hebben. Hij is kortom zijn eigen goeroe. Een subtiel, ontroerend klankbord dat hem vertelt kwetsbaar en moedig te zijn.

Van der Laan is in theorie een klassieke antiheld. Onzeker, onhandig en geen macho. Dat expressieve lijf en de maffe luikjes in zijn hoofd tillen het programma echter flink op. Zo werd hij geïnspireerd door zijn assertieve voortanden. Die groeiden na jaren beugel gewoon weer uit elkaar.

Een klein smetje is dat de allerleukste stukken uit 1 Kilo al in het halfuur zaten waarmee Van der Laan vorig jaar de publieksprijs won op het Leids Cabaret Festival. Het nieuwe materiaal is van wisselend niveau, waardoor de voorstelling halverwege even inzakt.

Cabaret

1 Kilo
Door Kasper van der Laan
Gezien 28/11 De Kleine Komedie
Te zien vrijdag en zaterdag aldaar; 18/1 Schouwburg Amstelveen; 21-22/2 De Meervaart; 3/4 Griffioen

Meer over