Lijstje

Uitgestelde concerten? Beluister hier de mooiste live-albums

Is het concert waar u al tijden naar uitkeek voor onbepaalde tijd uitgesteld? Het Parool biedt troost met een selectie van de mooiste live-albums ooit én de beste uitvoeringen van de klassieke muziek die voorlopig niet door de concertzalen klinkt.

Peter van BrummelenStefan Raatgever en Erik Voermans
Ook het concert van Elbow op 24 maart in de Ziggo Dome gaat niet door. Beeld EPA
Ook het concert van Elbow op 24 maart in de Ziggo Dome gaat niet door.Beeld EPA

1. Gregory Porter – One Night Only

Hij zou vanavond in de Ziggo Dome zingen: de Grote Vriendelijke Jazzreus Gregory Porter. Maar we moeten minstens tot North Sea Jazz (Porter is nog niet aangekondigd – maar komt wel) wachten om hem live te zien. In april 2018 speelde hij met een klassiek orkest in de Londense Royal Albert Hall. De opnames zijn kraakhelder: zoete soul en jazz om warm van te worden.

2. Deep Purple - Made in Japan

Het was in de seventies, de glorietijd van het live-album, een verplicht onderdeel voor succesvolle rockgroepen: een live in Japan opgenomen dubbelelpee. Made in Japan uit 1972 laat de hardrockers van Deep Purple op hun allerbest horen. Dit is het moment om weer eens ongegeneerd luchtgitaar te spelen bij Smoke on the Water.

3. Aretha Franklin - Live at Fillmore West

Bij de heren is er nog wel enige discussie mogelijk over de vraag wie de ware King of Soul is, maar bij de dames is er maar een echte Queen. Dit album uit 1971, met ongekend intense muziek, is er een van de vele bewijzen voor.

4. Bruce Springsteen – Live in Dublin

Volgens geruchten zou Bruce Springsteen op het punt hebben gestaan een grote stadiontournee aan te kondigen. Met zijn eigen E-Street Band uiteraard. In Dublin speelde hij in 2007 een concert met zijn feestelijke plattelandsformatie The Sessions Band. Op het repertoire: tot leven gekuste Amerikaanse traditionals én vrolijke versies van Springsteen-classics.

5. Nirvana – MTV Unplugged

Zong Kurt Cobain ooit beter? Het optreden van Nirvana voor de MTV-serie Unplugged verscheen deze winter in een opgepoetste editie om het 25-jarig jubileum te vieren. Daarbij enkele opnames van de repetities. Hoogtepunt: de gepijnigde versie van David Bowies The Man Who Sold the World.

6. Elbow – Live at Jodrel bank

Helaas. Ook geen Elbow in de Ziggo Dome deze maand. Extra zonde, omdat de Britse band juist live opleeft. In de openlucht van Jodrell Bank in Manchester zong Guy Garvey in 2012 de zonsondergang tegemoet. Meestal het moment om je vrienden op de schouder te slaan en te proosten met een verse pul bier. Het zal nu bij een kleine toost op anderhalve meter afstand blijven.

7. Bob Marley - Live!

Voor veel mensen was de van dit album getrokken single No Woman, No Cry in 1975 hun eerste kennismaking met reggae. Het uitroepteken achter de albumtitel staat er niet voor niets: Live! bevat uiterst opzwepende en swingende, vaak politiek geladen muziek.

8. Johnny Cash - Live at Folsom Prison Blues

Het spannendste moment van dit bajesconcert uit 1969: als countryzanger Johnny Cash in het nummer Folsom Prison Blues die klassieke zin ‘I shot a man in Reno, just to see him die’ zingt en de gevangenen juichen en joelen. Cash nam nog vier live-albums in gevangenissen op - ook allemaal geweldig.

9. James Brown - Live at the Apollo

Zijn platenmaatschappij zag niets in het idee van een live-elpee (poppubliek kocht nog voornamelijk singles), dus financierde James Brown de boel zelf maar. Live at the Apollo uit 1962 was behalve een commercieel succes vooral een artistieke triomf. Hoor hier wat soul is.

10. R.E.M. – Live at Glastonbury

Toch al in een weemoedige bui deze dagen? Wat een gemis is het toch dat R.E.M. zichzelf in 2011 ophief. De box Live at the BBC bevat onder meer de volledige set van het trio op het hoofdpodium van Glastonbury in 1999. Krachtige show met het opnieuw actuele It’s the End of the World as We Know It als omineuze afsluiter.

11. Lou Reed - Rock ’n Roll Animal

Het langgesponnen intro van openingstrack Sweet Jane, waarin de gitaristen Dick Wagner en Steve Hunter het tegen elkaar opnemen, is majestueus mooi. In 1974 ging het verhaal dat ze zo lang konden soleren omdat ome Lou in de kleedkamer nog een shot moest zetten.

12. Sam Cooke - Live at the Harlem Square Club

Al vroeg in de jaren zestig opgenomen, maar pas in 1985 uitgebracht. Sam Cooke’s platenmaatschappij achtte de opnames, die werden gemaakt in een club vol ‘brothers’, indertijd te ruig en wild voor het witte publiek dat de soulzanger had omarmd.

13. De Dijk – Live in Ahoy

Uiteraard, De Dijk floreert in clubzalen waar zanger Huub van der Lubbe zijn publiek diep in de ogen kan kijken. Toch staat de viering van 25-jarig bestaan van de band, in 2006 in Ahoy, muzikaal als een huis. Met een ereplek voor troostsong Wanhoop niet: “Straks is het allemaal weer anders. En misschien wel beter dan ooit.”

14. Kurt Weill - Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Van het derde stuk dat Kurt Weill zelf een opera noemde, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, dat bij De Nationale Opera deze week op de agenda stond, bestaan meerdere tamelijk recente opnamen, maar ze verbleken allemaal bij de niet te overtreffen registratie uit 1956, met Lotte Lenya, voor wie Weill de hoofdrol componeerde.

15. Olivier Messiaen - Turangalîla-symphonie

Marc Albrecht, die afscheid neemt als chef van het Nederlands Philharmonisch orkest, zou zaterdag en maandag Messiaens spectaculaire Turangalîla-symphonie dirigeren. Als alternatief twee geweldige uitvoeringen van Riccardo Chailly met het Concertgebouworkest en van Myung-Whun Chung met het Orchestre de l’opéra Bastille.

16. Johann Sebastian Bach-Matthäus Passion

Matthäus-Passions te kust en te keur in Amsterdam en als het tegenzit, gaan ze geen van alle door. In de buurt van de perfectie komen de tweede opname van Philippe Herreweghe (met het Collegium Vocale en Ian Bostridge als evangelist) en René Jacobs (met de Akademie für alte Musik).

17. Igor Stravinsky - De Vuurvogel

Op 1 april zou de San Francisco Symphony onder Michael Tilson Thomas De Vuurvogel (de suite) spelen. Ter vervanging zijn er veel goede opnamen. Bijvoorbeeld die van het Franse orkest Les Siècles onder François-Xavier Roth, het Boedapest Festival Orkest onder Ivan Fischer en vanzelfsprekend de versie uit 1946 van de componist zelf (níet die uit 1967).

18. Leos Janácek - Sinfonietta

Een concert om naar uit te zien was zeker ook dat van het Concertgebouworkest op 20 en 22 maart. Het zou onder leiding van Thomas Adès onder meer Sinfonietta van Janácek spelen. Daar bestaan twee schitterende registraties van: die van de Wiener Philharmoniker onder Charles Mackerras en de Tsjechische Philharmonie onder Jiri Belohlavek.

19. Gustav Mahler - Adagietto

Op 25, 26 en 27 maart stond bij het Concertgebouworkest een in memoriamconcert voor oud-chef Mariss Jansons gepland, met het Adagietto uit De Vijfde Symfonie van Mahler. Behalve van voor de hand liggende namen (Haitink, Abbado) bestaat er als alternatief een buitengewoon mooie opname met dirigent Michael Gielen en het SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg.

20. Felix Mendelssohn - Vioolconcert

Op dat herdenkingsconcert zou Vesko Ashkenazy het Vioolconcert van Mendelssohn spelen. Ter vervanging kan de opname van Liza Ferschtman met Het Gelders Orkest onder Kees Bakels dienen. De mooiste opname die er van het stuk is (echt).

Met tracks van alle genoemde popalbums (én meer) is een playlist op Spotify samengesteld. Die heet ‘Parool Live terwijl u wacht’ en is te vinden via gebruikersnaam ‘stefanraatgever’. De playlist met klassieke stukken is te vinden via gebruikersnaam ‘evoespot’.

Meer over