Typhoon winnaar beste Nederlandse album

De Nederlandse rapper Typhoon is gisteravond in Amsterdam onderscheiden met de 3voor12 Award 2014, de prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. Hij kreeg de prijs voor zijn album 'Lobi da basi'.

Redactie
Rapper Typhoon (Glenn de Randamie) geeft een optreden op de 3FM-minicamping op de derde en laatste dag van de 22ste editie van muziekfestival Lowlands. Beeld anp
Rapper Typhoon (Glenn de Randamie) geeft een optreden op de 3FM-minicamping op de derde en laatste dag van de 22ste editie van muziekfestival Lowlands.Beeld anp

Volgens de jury maakte Typhoon 'een super compleet album, zoals dat tegenwoordig bijna niet meer wordt gemaakt. Het lijkt wel een boek, een kunstwerk met een kop en een staart, waarin je persoonlijk toegesproken lijkt te worden. De muziek verrast vanaf de eerste noot.' De jury noemde het album geen hiphop, maar 'poëzie op een hiphopbeat'.

Er waren twaalf albums genomineerd voor de prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen seizoen. Naast Typhoon dongen ook onder anderen Blaudzun, De Jeugd Van Tegenwoordig, Eefje de Visser en Jungle By Night mee naar de Award.

De winnaar werd gekozen door een twaalfkoppige jury, met vier deskundigen uit de muziekwereld, vier muzikanten en vier publieksjuryleden. De prijsuitreiking in de Tolhuistuin in Amsterdam werd live uitgezonden op 3FM.

De 3voor12 Award werd dit jaar voor de elfde achtereenvolgende keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Voicst, Opgezwolle, De Jeugd van Tegenwoordig, De Staat en Blaudzun. Aan de Award is een geldprijs verbonden van ruim 1200 euro.

Meer over