Twitterrel: tv-reporters noemen premier Australië 'hoer'

Aan de vooravond van het ALP-partijcongres in Australïe is boegbeeld en premier van Australië, Julia Gillard, op Twitter uitgemaakt voor 'hoer'. Haar partner Tim Mathieson werd bovendien als homofiel bestempeld. De bron van die benamingen zijn twee reporters van ABC. Dat meldt de Daily Telegraph.

Redactie
De premier, Julia Gillard, in kwestie. Beeld ap
De premier, Julia Gillard, in kwestie.Beeld ap

Een van de twee grove tweets werd even later verwijderd op aandringen van ABC, na een stroom klachten bij het tv-station. Paul Verhoeven, niet de Nederlandse regisseur maar een verslaggever van Triple J, had op Twitter de aanbeveling geretweetet om de illegale drug 'meths' in het drinkwater te mengen van het congres van de Australian Labor Party (ALP). Er zou dan namelijk een 'wilde seksorgie' van komen.

Verhoeven voegde eraan toe: 'boo you whore', waarop hij mikte op eerste minister Gillard. Hij trok de tweet even later weer in 'omdat ABC de klachten verzamelde van mensen die blijkbaar 'Mean Girls' niet hadden gezien'. De man beweerde dat hij met zijn tweet alleen maar verwees naar de populaire film.

Homovriend
Een collega van Verhoeven bij Triple J, Brendan Maclean, die ook muzikant is, twitterde vervolgens: 'Dat u uw homovriend niet wilt trouwen, betekent dat nog niet dat ik de mijne niet mag trouwen.' Dat ging ook over Gillard en haar partner, Tim Mathieson.

Straf

ABC zal de reporters vermoedelijk niet (kunnen) straffen, omdat het om freelancers gaat die twitterden vanuit hun persoonlijke account.

De Labor Party zal morgen het debat over het homohuwelijk aangaan. De linkervleugel wil dat de partij het homohuwelijk steunt, maar de conservatieve eerste minister, die tegen is, wil hierover een gewetenstemming in het parlement houden.

Meer over