Twee Grammynominaties voor De Nederlandse Opera

LOS ANGELES - Twee dvd's van producties van De Nederlandse Opera dingen mee naar een Grammy Award. De Grammy Awards worden algemeen beschouwd als een van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld, vergelijkbaar met de Oscars in de filmwereld.

De onderscheidingen worden jaarlijks in de Verenigde Staten door de National Academy of Recording Arts and Sciences uitgereikt om 'artistieke en technische prestaties in het muziekvak te eren'.

De Nederlandse Opera is in de race in de categorie Best Opera Recording, een van de onderscheidingen in het klassieke segment. In totaal worden er in 109 categorieën Grammy's uitgereikt.

Het gaat om de opera's Saint François d'Assise van Messiaen (dirigent: Ingo Metzmacher) en Marco Polo van Tan Dun (dirigent: Tan Dun). Bij Saint François d'Assise speelde het Haags Philharmonisch en het koor van de Nederlandse Opera.

Deze originele producties van De Nederlandse Opera, allebei in de regie van artistiek directeur Pierre Audi, gingen in 2008 in Het Muziektheater Amsterdam in première. Ze werden door de NPS opgenomen en door Opus Arte op dvd uitgebracht.

Zangeres Beyoncé maakt in januari kans op tien Grammy Awards. De 19-jarige countryzangeres Taylor Swift volgt haar op de voet met acht nominaties. Beide zangeressen maken kans op de Grammy voor album van het jaar en song van het jaar. Ze moeten het in die categorieën opnemen tegen Lady Gaga.

Ook genomineerd zijn Black Eyed Peas, Maxwell en Kanye West (elk zes keer), Jay-Z en dj David Guetta (elk vijf keer). Het punkduo Ting Tings maakt kans op de Grammy voor de beste nieuwe artiest. In die categorie doen ook mee Zac Brown Band, Keri Hilson, MGMT en de Silversun Pickups mee.

De Grammy Awards 2009 zullen op 31 januari in Los Angeles worden uitgereikt. (HET PAROOL)

Meer over