Twaalf uur lang los in de polder

'Yesterday is history, today is a gift, tomorrow is mystery.' Misschien klinkt deze zin bekend in de oren. Het is de slogan van het oudste dancefestival van Nederland, Mystery Land. Zaterdag barst het grote festival weer los. En dit jaar worden de bezoekers getrakteerd op een extra feestelijke editie, want Mystery Land viert zijn vijftiende verjaardag.

De bezoeker komt oren en ogen te kort voor het spektakel op het voormalige Floriade-terrein in de Haarlemmermeer. Met meer dan 150 live acts, verdeeld over achttien podia, kan er in ieder geval van elf uur
's ochtends tot elf uur 's avonds flink gefeest en gebeest worden. En mocht het energiepeil van al het dansen even laag staan, dan kan men ook genieten van het straattheater en bijzondere acts of melig meedoen aan een workshop.

Mystery Land heeft ook dit jaar weer grote namen als David Guetta, Richie Hawtin, Fedde Le Grand, Tiësto, Roger Sanchez, Green Velvet, Marco V, Chuckie, Boys Noize, The Prophet, Loco Dice, Isis, Rush en De Jeugd van Tegenwoordig.

Dat Mystery Land leeft, is te merken op Hyves. Op een Mystery Land Hyvespagina tellen duizenden leden met elkaar de dagen af. Op de polls vragen als 'heb jij je outfit al bij elkaar', 'hoe vaak ben jij al naar Mystery Land geweest' en 'wie vindt dat het festival twee keer per jaar moet worden gehouden?'
Het megafestival is populairder dan ooit. Na enkele weken was het al uitverkocht. Zo'n 60.000 kaartjes gingen dit jaar over de toonbank. Niet eerder kwam het voor dat er ruim een maand voor het festival geen kaartje meer te krijgen was.

Volgens Gerard Zwijnenburg van ID&T, de organisator van het dancefestival, is deze populariteit te danken aan de diversiteit van Mystery Land.

''Er is voor ieder wat wils. Daarbij is de professionaliteit van Mystery Land door de jaren heen enorm toegenomen. We doen al jaren ons best om ons van andere festivals te onderscheiden. We volgen de verschillende dancestromingen nauwkeurig en zo zijn er op Mystery Land alle denkbare substromingen te horen. Ieder jaar is het festival weer uniek.''

Metamorfoses
Mystery Land heeft veel metamorfoses ondergaan. De eerste editie in 1993 in Lelystad was een groot housefeest. Toen duurde Mystery Land drie dagen en bezochten 10.000 feestgangers het festival. Mystery Land is door de jaren geëvolueerd van housefeest naar hardcore-walhalla tot megadancefestival.

Zaterdag kunnen de gasten los op de beats van de grootste dj's en artiesten. Men kan zich de hele dag laten verrassen, maar de echte fans weten de weg naar hun favo dj's en tenten wel te vinden. Een liefhebber van harddance, hardtrance, hardstyle of hardcore kan uit zijn dak bij het podium van Q-dance. Het is vrijheid, blijheid bij het podium van Girlslovedjs, waar een mix van muziekstijlen gedraaid wordt, van house, naar hip-hop tot rock-'n-roll. Ook is de Eclipse terug met trance, trance, trance. En dj Tiësto verzorgt in een vier uur durend solo-optreden zijn In search of sunrise.

Het festival is een groot project, en niet alleen qua voorbereiding. Rond de duizend mensen zorgen ervoor dat de 60.000 bezoekers niets te kort komen. Er geldt een zerotolerancebeleid voor drugs: er mogen op het festivalterrein geen harddrugs of softdrugs gebruikt worden.

Maar wat als men bij die groep hoort die graag een kaartje wilde hebben maar net de boot misliep? Speciaal voor de avonturiers die koste wat het kost naar Mystery Land willen, is er op de site van het festival een lijst met trucjes om naar binnen te komen. Zo kan men al snorkelend het festival binnen zwemmen. Of koop een paar potten vingerverf, schilder het logo van Mystery Land op je lijf, maak er een foto van en stuur deze samen met een mail naar de organisatie. Vertel hierin dat je een enorme fan bent van het festival en dat je zojuist een tattoo hebt laten zetten. Wellicht wordt je fanatisme beloond met eeuwige gratis toegang tot alle Mystery Lands, aldus de organisatie. Wie niet waagt, die niet wint. (MARIJ KOSTER)

Mystery Land, zaterdag 23 augustus, Floriadeterrein, Haarlemmermeer. www.mysteryland.nl.

Meer over