Update

'Tv-sterren moeten salaris inleveren'

Het zou goedbetaalde tv-sterren als Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw en Antoinette Hertsenberg sieren als ze een deel van hun salaris inleveren. Dat zegt staatssecretaris Sander Dekker donderdag in De Telegraaf.

Matthijs van Nieuwkerk Beeld NPR
Matthijs van NieuwkerkBeeld NPR

'Ik doe een moreel appel op de presentatoren die nu nog veel meer verdienen dan een minister, om vrijwillig wat in te leveren', aldus Dekker. 'Er vallen door de bezuinigingen veel banen weg in Hilversum. Iedereen die daar dan een fors hoger salaris dan normaal verdient, zou zich eens goed achter de oren moeten krabben.'

De salarissen bij de publieke zenders zijn enkele jaren geleden aan banden gelegd. Medewerkers mogen niet meer verdienen dan ruim 186.000 euro. Er is een uitzondering voor een kleine groep 'unieke talenten'. Dit jaar verdienen zeven presentatoren meer dan de salarisgrens. Hun inkomens variëren van 193.000 euro tot 512.000 euro per jaar. Wie dat zijn is niet bekendgemaakt.

Ook de salarissen van die unieke talenten worden verlaagd. Tijdens deze kabinetsperiode gaat het maximale loon van deze groep naar ongeveer 144.000 euro bruto per jaar, kondigt Dekker in De Telegraaf aan. Dat is het salaris van een minister.

Meer over