'Tv-presentatrices verdienen hier evenveel als mannelijke collega's'

In Nederland verdienen tv-presentatrices evenveel als hun mannelijke collega's. Dat garanderen de omroepen in reacties op de ophef in Engeland over de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen bij de BBC.

Gudo Tienhooven
Krijgt Eva Jinek evenveel betaald als haar talkshowcollega Jeroen Pauw? Beeld anp
Krijgt Eva Jinek evenveel betaald als haar talkshowcollega Jeroen Pauw?Beeld anp

In Engeland sloeg het in als een bom: van de 96 medewerkers van de publieke omroep BBC die meer verdienen dan de premier, is twee derde man. De meesten van hen krijgen meer geld dan vrouwen die vergelijkbaar werk doen.

De discussie over de hoogte van de salarissen van Matthijs van Nieuwkerk en Antoinette Hertsenberg laait hier elk jaar op, maar hoe zit het eigenlijk met de verschillen tussen mannen en vrouwen?

Krijgt Eva Jinek bijvoorbeeld evenveel betaald als haar talkshowcollega Jeroen Pauw? Over het precieze loon wordt gezwegen, maar omroepbazen vertellen graag dat zij niet discrimineren.

Ervaring en karakter
"In onze afwegingen speelt diversiteit geen rol," zegt directeur Gerard Timmer van BNN-Vara, met Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw, Sophie Hilbrand en Astrid Joosten.

"Ik ga geen namen noemen, maar als ik onze presentatoren even langsga in mijn hoofd: er zijn vrouwen die meer verdienen dan mannen. En andersom. We kijken natuurlijk naar ervaring en het onderscheidende karakter van een persoon."

Complex onderwerp
Omroep Max kijkt volgens Jan Slagter hooguit naar ervaring en leeftijd. "Ik kan zeggen dat Martine van Os en Sybrand Niessen van Tijd voor Max evenveel verdienen."

Maar het gaat om een complex onderwerp, benadrukt hij: "Twan Huys verdient misschien wel meer dan zijn Nieuws­uur-collega Mariëlle Tweebeeke, maar Huys is langer in dienst én maakt met College tour nog een programma bij de NTR. Maar stel dat Linda de Mol op de markt komt en ik wil haar graag bij Max, dan moet ik haar waarschijnlijk meer betalen dan onze mannen."

De NTR reageert al even stellig: "Het zou me heel erg verbazen als hier bij de Nederlandse publieke omroep überhaupt sprake van is," zegt Paul Römer.

Bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO: "We hebben in Hilversum fatsoenlijke cao's die de beloning van omroepmedewerkers regelen. Die maken geen onderscheid naar geslacht, maar naar functie en functiezwaarte."

Wereld te winnen
Toch schreef Rijxman eind juni in een opiniestuk in NRC dat 'er nog wel een wereld te winnen is'. "Hoewel er over het algemeen meer vrouwen dan mannen werken op de redacties, zijn vrouwen in de hogere schalen ondervertegenwoordigd. Net zoals, helaas, in de rest van het land."

Er staan geen namen achter de geopenbaarde salarissen bij de publieke omroepen. "Ik heb zelf ook geen idee wat collega's verdienen," zegt presentatrice Astrid Kersseboom van het NOS Journaal. "Maar een kloof tussen mannen en vrouwen speelt hier volgens mij niet. Mocht dat wel zo zijn, dan zou ik ten strijde trekken."

"Het is bekend dat vrouwen zichzelf minder snel aanbieden voor topfuncties of om meer geld vragen," vervolgt Kersseboom. "Dat ken ik van mezelf. Het kwam hier wel eens ter sprake, maar daar moest ik wel echt een drempel voor over."

TV-kenner Bert van der Veer is ervan overtuigd dat mediapersoneel wordt betaald naar prestatie.

"Ook als je er een wiskundige formule op loslaat, dus gemeten succes en het aantal dienstjaren, kan ik me niet voorstellen dat er veel verschil is tussen het salaris van Jeroen Pauw en Eva Jinek," aldus de man die bij beide talkshows achter de schermen werkte.

Meer over