PlusSerierecensie

Trumps ruimteleger is in Space Force alvast een comedy

In de nieuwe tiendelige comedyserie Space Force laat Steve Carell zich inspireren door president Trumps megalomane en futuristische idee om een ruimteleger op te zetten.

Andre Nientied
Steve Carell probeert als generaal Naird project Space Force van de grond te krijgen. Beeld AP
Steve Carell probeert als generaal Naird project Space Force van de grond te krijgen.Beeld AP

Acteur en komiek Steve Carell werd vooral bekend door het spelen van stoethaspels die denken dat ze autoriteit uitstralen maar achter hun rug absoluut niet serieus worden genomen.

Dat imago van schertsfiguur perfectioneerde hij tussen 2005 en 2013 als kantoorbaas Michael Scott in de Amerikaanse versie van de comedyserie The Office. Ook in komedies als The 40 Year Old Virgin en Dinner For Schmucks speelde Carell variaties op een schlemiel.

Als serieus acteur wist hij echter nog meer indruk te maken. In Little Miss Sunshine was hij te zien als suïcidale homoseksuele schrijver, in Beautiful Boy speelde hij de liefhebbende vader van een verslaafde jongen.

In beide films had hij opvallend genoeg een baardje – de serieuze variant van Carell verdraagt blijkbaar geen uitgestreken smoelwerk. In Foxcatcher was hij ten slotte zelfs uitgesproken griezelig, als de rijkaard met een ongezonde obsessie voor worstelaars. Het leverde hem een Oscarnominatie op.

In de nieuwe tiendelige comedyserie Space Force grijpt Carell terug op de pedante personages die hij in onder meer The Office speelde. Space Force is niet toevallig ook bedacht door Carell en Greg Daniels, die eerder samenwerkten voor de Amerikaanse versie van The Office.

Ze lieten zich inspireren door president Trumps megalomane en futuristische idee om een ruimteleger op te zetten met de naam Space Force. Die naam deed al aan Star Wars denken en toen het logo werd onthuld, leek dat weer sprekend op het logo van Star Trek. Het project werd zodoende al vanaf het begin niet serieus genomen en was daarmee een uitstekend uitgangspunt voor een comedyserie.

Laarzen op de maan

In de comedyversie van Space Force speelt Carell viersterrengeneraal Mark R. Naird, die in de eerste aflevering wordt weggepromoveerd naar de divisie Space Force. De president – wiens naam nooit wordt genoemd maar hij twittert verdacht veel – wil namelijk opnieuw ‘boots on the moon’ en daar moet het door generaal Naird aangevoerde zootje wetenschappers en militairen voor zorgen.

Naird verhuist tegen de zin van zijn vrouw (Lisa Kudrow) en dochter (Diana Silvers) naar Colorado, waar Space Force is gehuisvest. Eén jaar en vele mislukte lanceringen later is er nog geen nieuwe laars op de maan gezet.

Bovendien is Nairds vrouw bij hem weg en trekt zijn puberdochter zich helemaal niets aan van zijn bevelen. Dus bijt ijzervreter Naird zich, met een ambitie een betere zaak waardig, nog fanatieker vast in het project, gehinderd door incompetent personeel en de eigenzinnige wetenschapper Mallory (John Malkovich op zijn lijzigst en daarmee erg geestig).

Een voorlopig hilarisch hoogtepunt is te zien in aflevering 2, wanneer het door Naird geleide ground control probeert een satelliet te repareren met behulp van een ruimteaap en een tolk die apengebarentaal spreekt.

Genoeg te lachen

Niet elke aflevering van Space Force is even geslaagd en sommige personages komen niet goed uit de verf. Of Space Force net zo’n klassieker wordt als The Office valt dus te betwijfelen, maar er valt zeker genoeg te lachen om het eerste seizoen. Zoals wanneer de getergde Naird de werkstress probeert te verlichten door jarentachtignummers als Kokomo van The Beach Boys te zingen, inclusief dansje.

Komedieserie Space force
Regie Paul King, Tom Marshall
Met Steve Carell, John Malkovich, Lisa Kudrow, Diana Silvers
Te zien op Netflix, 10 delen

Meer over