Triomf Theatercompagnie bij de rechter

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag geoordeeld dat het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK) onzorgvuldig heeft gehandeld bij de beslissing De Theatercompagnie geen subsidie meer te verstrekken.

Het Amsterdamse toneelgezelschap van artistiek leider Theu Boermans hoorde in juli vorig jaar dat het zijn subsidie van bijna twee miljoen euro kwijtraakt. De toneelgroep onderscheidt zich onvoldoende van andere theatergezelschappen, volgens het fonds.

De Amsterdamse rechtbank echter meent nu dat er sprake is van een 'schijn van belangenverstrengeling' omdat een commissielid van het NFPK zelf ook een subsidieaanvraag had ingediend. Het gaat om Jarrod Francisco, directeur van de stichting LikeMinds. Tevens zat Jan Zoet, bestuurslid van Toneelgroep Amsterdam, in de commissie.

Met de uitspraak legt de Amsterdamse rechter een bom onder het subsidiesysteem. Want vrijwel alle adviescommissies van subsidiegevers bestaan uit specialisten met directe banden met de praktijk.

Het NFPK is volgens directeur ­George Lawson 'volkomen verrast'. Het Fonds gaat in beroep bij de Raad van State. Lawson moet er niet aan denken wat de gevolgen zijn mocht het beroep worden afgewezen. ''Dan moet er in Nederland heel veel veranderen. Het gaat al tientallen jaren op deze manier, ook bij plaatselijke kunstraden.''

Volgens Boermans, die 'gematigd opgelucht' is, is het einde van het systeem niet nabij. ''Je moet zorgvuldig omspringen met de selectie van de commissieleden. Ik denk dat onafhankelijkheid mogelijk is. Bij ons is het misgegaan.''

Hij ziet 'voorlopig geen reden' de procedure in te trekken die is gestart om het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal te verkopen om een doorstart te kunnen maken.

Hans Brouwer, zakelijk leider van De Theatercompagnie, stelt dat met deze uitspraak 'de bijl aan de wortels van het subsidiesysteem wordt gezet', omdat nu alle andere groepen die negatief beoordeeld zijn, verhaal kunnen halen. (HET PAROOL)

Meer over