Plus

Trijntje Oosterhuis tilt optreden Bacharach naar hoger plan op North Sea Jazz

In Rotterdam is dit weekend de 44ste editie van North Sea Jazz. Het festival in het Ahoy-complex ging van start met optredens van onder veel anderen easy-listening-koning Burt Bacharach en soulzangeres Anita Baker.

Peter van Brummelen
Burt Bacharach tijdens North Sea Jazz festival met zangeres Trijntje Oosterhuis als gastzangeres. Beeld Paul Bergen
Burt Bacharach tijdens North Sea Jazz festival met zangeres Trijntje Oosterhuis als gastzangeres.Beeld Paul Bergen

Op The Hitmaker Archive, de site waarop precies wordt bijgehouden hoeveel opgenomen versies er bestaan van de songs van Burt Bacharach, staat de teller op 4522. Heel de wereld zong en zingt zijn werk. Maar hoe vaak gebeurt het dat je de 91-jarige meester zelf zijn werk kunt horen en zien uitvoeren? Hij oogt uiterst breekbaar als hij op North Sea het podium opkomt, klinkt in zijn openingspraatje ook nogal gruizig, maar eenmaal gezeten achter de Steinway is hij in zijn element. Zingen laat hij over aan de drie vocalisten in zijn band.

In medleyvorm komen ze voorbij, al die klassiekers als ‘What the world needs now’, ‘Do you know the way to San Jose?’ en ‘I say a little prayer’. Ze mogen gemakkelijk in het gehoor liggen, ze steken heel geraffineerd in elkaar. Nieuw werk heeft Bacharach ook te bieden. In de inleiding van ‘With a voice’ horen we hem, toch altijd een toonbeeld van beschaving en optimisme, zowaar ‘Fuck you’ zeggen. De nieuwe song gaat over het huidige Amerika. “Ik heb het idee dat er een heel donkere wolk boven ons hangt.”

Best vlak

Geweldig om Burt Bacharach eens ‘in het echie’ mee te maken, maar zijn begeleiders klinken best vlak. Is het chauvinistisch om te denken dat ‘ons’ Metropole Orkest het beter had gedaan? Niet geheel onverwacht is er op driekwart van de show een gastoptreden van Trijntje Oosterhuis, die in 2009 een album met Bacharach opnam (fantastisch hoe hij haar naam uitspreekt). En jawel, de Nederlandse zangeres tilt in ‘Falling out of love’ het optreden naar een hoger plan.

Maar het echte vocale vuurwerk komt op de eerste North Sea-avond van Anita Baker. De Amerikaanse soulzangeres gaf in 1995 een legendarisch goed optreden in de Ahoy. In dezelfde zaal, die tijdens het festival Maas heet, blijkt ze na al die jaren wat moeilijk ter been te zijn, maar niets aan vocale kracht te hebben ingeboet. Baker, zo’n zangeres die zacht en zwoel probleemloos afwisselt met hard en fel, is in eigen land al een jaar bezig afscheid te nemen van het publiek. Op North Sea laat ze weten open te staan voor onderhandelingen over een terugkeer naar Nederland.

In de sector ‘echte’ jazz (die is er wel degelijk op North Sea) maakt op de vrijdag vooral saxofonist Gary Bartz indruk. Bij de muzikanten met wie hij terugkeert naar de spirituele jazz van zijn vijftig jaar geleden verschenen album ‘Another Earth’ is ook John Coltrane’s zoon Ravi. Die lijkt bijna eng veel op zijn in 1967 overleden vader, een van de grootse jazzmuzikanten aller tijden. Al stond pa Coltrane natuurlijk nooit in een spijkerbroek op het podium.

Anita Baker tijdens het North Sea Jazz festival.  Beeld Paul Bergen
Anita Baker tijdens het North Sea Jazz festival.Beeld Paul Bergen
Meer over