Plus

Tour langs de voetbalkooi van Massih Hutak

Elk stadsdeel heeft zijn verborgen kunstwerken. Om die te ontdekken heeft Public Art Amsterdam zeven kunstroutes uitgezet langs meer dan honderd van die werken. Speciaal voor de manifestatie maakten zes schrijvers ook een audiokunstwerk bij een bijzondere plek.

Maarten Moll
Massih Hutak vertelt over zijn voetbalkooi Beeld Charlotte Odijk
Massih Hutak vertelt over zijn voetbalkooiBeeld Charlotte Odijk

In Osdorp staat een voetbalkooi. Op het Louis de Visserplein om precies te zijn. Massih Hutak, rapper en columnist voor deze krant, heeft er veel gevoetbald. En hij heeft er een audiokunstwerk over gemaakt.

Speciaal voor de manifestatie Pay Attention Please! Ook Roos van Rijswijk, Chris Keulemans, Rashid Novaire, Alma Mathijsen en Fiep van Bodegom maakten zo'n audiokunstwerk van hun geliefde stadsdeel.

Om een 'interdisciplinaire dialoog over fictie versus non-fictie, publiek versus privé en historisch erfgoed versus hedendaagse cultuur' te beginnen. Zo duikt Van Bodegom in de geschiedenis van een voormalig planetarium in de Bijlmer en roept Keulemans verdwenen kunstwerken en interventies op in het snel veranderende Noord.

Merkkleding en spierballen
Hutak ging in een voetbalkooi in Nieuw-West staan. "Wie je ook bent, waar je wieg ook staat, hoeveel broers of zussen je ook hebt, als je in Amsterdam opgroeit, moet je kunnen voetballen. Zo niet, dan stel je niks voor."

Zo begint zijn verhaal over 'ons pleintje', 'onze kooi'. Als je daar een panna kreeg (er wordt een bal door je benen gespeeld, 'een nachtmerrie') stelde je al helemaal niets voor, wat voor dure merkkleding je ook droeg, hoeveel vreemde woorden je ook kende, hoe groot je spierballen ook waren.

Zijn verhaal, met een hoofdrol voor het pannameisje Yasmine, is via publicart.amsterdam te beluisteren. Met de manifestatie Pay Attention Please wil Public Art, een samenwerkingsverband van elf toonaangevende kunstinstellingen, de rijkdom van de openbare ruimte in Amsterdam onder de aandacht brengen.

Je kunt thuis naar het verhaal van Massih Hutak luisteren (via de mobiele website te streamen en te downloaden), maar ook al dwalend door West. Of je kunt daar de kunstroute volgen, want in zeven stads­delen zijn kunstroutes uitgestippeld. 'Dwaal over de Zuidas, laat je verrassen in Nieuw-West, zwerf rond over de NDSM-werf.'

Verborgen schatten
Zo kom je langs markante werken, nieuwe kunst, tijdelijke kunst - op die plek kun je beginnen met het luisteren naar de audiokunstwerken - en kunstinstellingen. Je kunt dat doen met een gids (met een thema, kosten 15 euro), maar je kunt ook op de kaart op de site zien welke kunstwerken in de routes zijn opgenomen en zelf een pad kiezen langs kunstwerken waarvan je niet wist dat ze bestonden.

'Als je in Amsterdam opgroeit, moet je kunnen voetballen,' vertelt Massih Hutak over 'zijn kooi' op het Louis de Visserplein in Nieuw-West Beeld Jesper Boot
'Als je in Amsterdam opgroeit, moet je kunnen voetballen,' vertelt Massih Hutak over 'zijn kooi' op het Louis de Visserplein in Nieuw-WestBeeld Jesper Boot

Om bijvoorbeeld in het westen van Amsterdam langs het Wegwerphuisje van Herman Makkink te lopen, aan de Cornelis Lelylaan, of Stapeling ­Omlaag van Niko de Wit aan de Wijsentkade. Elk stadsdeel heeft zijn ­verborgen kunstschatten. Meer dan honderd kunstwerken, en informatie over die werken, zijn op de site te ­vinden.

Naast de audiokunstwerken en de kunstroutes, staat bij de elf partner­instellingen zelf een kunstwerk in de openbare ruimte centraal, of organiseert die instelling een symposium, een performance, een interventie of lezing.

De 'rode kerk' bijvoorbeeld. Kunstenaar Giorgio Andreotta Calò zette de Oude Kerk in rood licht. En in Park Frankendael is de voorstelling How to Kill a Tree van Edward Clydesdale Thomson te zien, waarin hij de levens van vijf bomen volgt gedurende vijfhonderd jaar, vanaf 1550.

Pay Atention Please! T/m 30/9

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over