Topsport op de gitaarhals

Tussen twee nummers in brengt Brian Setzer zijn kapsel in model. Het lijkt een stoomcursus hoe in luttele seconden een pracht van een vetkuif te bouwen. De benodigde smeermidddelen zijn eerder aangebracht, nu volstaan enkele krachtige kamslagen door het haar. Als finishing touch neemt de gitarist een plukje haar voor op de schedel tussen duim en wijsvinger. Even draaien en klaar.

Rond de vijftig zijn Setzer en zijn mede-Stray Cats, maar hun kuiven staan nog fier overeind. Ook muzikaal maken ze in Paradiso een levenslustige indruk. Toch kapt het rockabillytrio er binnenkort mee. Nu gingen ze al drie maal eerder uit elkaar, maar dat hun huidige wereldtournee officieel de Farewell Tour heet, lijkt er toch op te wijzen dat het dit keer menens is.

In Amsterdam maken ze werk van hun afscheid. Volgende week staan ze in de Heineken Music Hall, eerst is er Paradiso. Wordt vast leuk in de Heinekenhal, maar het aanzienlijk intiemere Paradiso past toch beter bij de muziek van de Stray Cats. Vooral Setzer heeft er vaak opgetreden, niet alleen met de Stray Cats maar ook als leider van zijn eigen Brian Setzer Orchestra.

In het dagelijks leven gaan hij en de andere twee zwerfkatten naar verluidt verre van vriendschappelijk met elkaar om, maar op het podium valt daar niets van te merken. Lee Rocker doenkedoenkt er op zijn staande bas swingend op los, Slim Jim Phantom bewijst nog eens dat een goede drummer genoeg heeft aan een enkele trommel en wat bekkens en Setzer bedrijft ieder nummer weer topsport op de gitaarhals.

Hij tokkelt als een countrypicker, gooit er hier en daar een jazzakoord tegen aan, laat de lage snaren ronken als een trein en soleert messcherp in het hoog. Het oog wil ook wat, dus raast hij van links naar rechts over het podium en springt hij zo nu en dan boven op de bassdrum. Nog meer acrobatiek? Lee Rocker kan zijn bas bespelen terwijl hij er boven op staat.

Ernstiger is Sweet Gene Vincent, een met omlfoerste stem gezongen ode aan de op jonge leeftijd aan zijn einde gekomen fiftieslegende. De Stray Cats leenden het nummer van Ian Dury. Ook al dood, ja, wat van Sweet Gene Vincent een dubbele ode maakt. (PETER VAN BRUMMELEN)

www.straycats.com

Stray Cats. Gehoord: Paradiso, Amsterdam, 25-08-2008. Herhaling: Heineken Music Hall, Amsterdam, 3/9 (uitverkocht).

Brian Setzer (r) en bassist Lee Rocker (l) tijdens hun afscheidsshow in het Spaanse Zaragoza op 17 augustus. Foto EPA/Jorge Zapata Beeld
Brian Setzer (r) en bassist Lee Rocker (l) tijdens hun afscheidsshow in het Spaanse Zaragoza op 17 augustus. Foto EPA/Jorge Zapata
Meer over